A hírszerzés szerint egyre nagyobb a feszültség Putyin és a védelmi minisztérium között, beleértve Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert is, aki egykor a Kreml belső körének legmegbízhatóbb tagjai közé tartozott - írja a lap.

Antony J. Blinken amerikai külügyminiszter is elismerte, hogy az orosz elnök nem a valóságnak megfelelő információkat kapott tanácsadóitól.

"Az autokráciák egyik Achilles-sarka, hogy ezekben a rendszerekben nincsenek olyan emberek, akik igazat mondanak a hatalomnak" - mondta Blinken, hozzátéve, hogy "ez az, amit Oroszországban látunk."

Más amerikai tisztviselők azt mondták, hogy Putyin elszigeteltsége a világjárvány idején és az a tény, hogy hajlamos nyilvánosan megdorgálni azokat a tanácsadókat, akik nem osztják a nézeteit, bizonyos fokú óvatosságot, sőt félelmet keltett az orosz hadsereg vezetői körében.

A tisztviselők úgy vélik, hogy Putyin hiányos vagy túlságosan optimista jelentéseket kap az orosz erők előrehaladásáról.

Úgy tűnt, az orosz elnök valóban nem tudott arról, hogy az orosz hadsereg sorkatonákat használt Ukrajnában.

Az amerikai hírszerzés értékelése szerint Putyinnak hiányos ismeretei vannak arról is, hogy a nyugati szankciók milyen károkat okoztak az orosz gazdaságnak

 - mondták a tisztviselők.

A The New York Times cikke szerint szigorúan őrzött titok, hogy Amerikának milyen hírszerzési forrásai lehetnek a Kremlben, de az tény, hogy korábban elég pontosan megjósolták Putyin lépéseit.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.