Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dél-oroszországi Krasznodar városában élő Vitalij Votanovzskij az orosz légierő alezredeseként vonult vissza az aktív szolgálatból, majd politikai aktivistaként az egyik fő ellenzőjévé vált az Ukrajna ellen indított orosz agressziónak. Többször letartóztatták pusztán azért, mert a halott katonák sírjairól készült fotókat tett közzé - írja a Moscow Times.

Putyin saját kezével lerombolta a katonai erőforrásainkat, és most ostoba módon belekeverte az országot egy az egész világgal szemben vívott háborúba. Olyan körülményeket teremtett, amelyekben nem nyerhetünk - mondta a hírportál riporterének 

Nem ő az egyetlen veterán, aki nyilvánosan bírálja a háborút, bár társaival együtt maroknyian vannak. A hatóságok folyamatosan zaklatják őket, helyenként több száz ezer forintnak megfelelő bírságokat rakva a nyakukba. A 61 éves Nyikolaj Prokudin az afganisztáni háború veteránja. Mint mondja, rendszeresen beszélgetnek társaival az ukrajnai fejleményekről néhányan egyetértenek vele, mások kevésbé radikálisak, ám a többséget beszívta az állami propaganda.

Gyenge hang

Prokudin az afganisztáni háborúban a szovjet hírszerzésnél dolgozó Szergej Gulajevvel együtt tavaly petíciót indított a háború eszkalálása ellen. Akkor sok hozzájuk hasonló veterán aláírta a kezdeményezést majd visszavonta a nevét, ám Gulajev kitartott véleménye mellett. Nem tudom, behívnak-e, de ha igen, nem megyek Ukrajnába. Inkább a börtönbe, az is jobb lenne annál - mondja.

Abban minden volt szovjet hivatásos katona egyetért, hogy az orosz hadsereget átszövi a korrupció és a hozzá nem értés. A magasabb beosztású volt tisztek szerint valószínűtlen, hogy az orosz katonaság sikeres lesz a ha hadszíntéren.

Sem Vlagyimir Putyin államfő, sem Szergej Sojgu hadügyminiszter nem szolgált egy napot sem a hadseregben, ezért csak halvány fogalmuk lehet annak képességeiről és az Ukrajnába vezényelt csapatok harckészültségéről - mondja Gulajev.  A modern hadviselés katonák technológiai felkészültségéről szól, amit az egy évre behívott sorkatonák nem tudnak elsajátítani.