"Nem támogatják a szankciókat. Fegyvereket nem csak, hogy nem küldenek, de még a más országokból érkezőket sem engedik át a területükön. Tulajdonképpen mindenre nemet mondanak. Nem sok hiányzik ahhoz, hogy a hivatalos budapesti retorika nyíltan oroszbarát legyen. Mi ennek az oka? Olcsó orosz gázt akarnak? Vagy mert csendben a mi Kárpátaljánkról álmodnak?” - írta a lap szerint az Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebook-oldalán.

Március 21-én Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentette, hogy Budapest nem támogatja az Oroszország elleni, az energiaszektorral kapcsolatos szankciókat, és ellenzi az Ukrajna feletti repüléstilalmi zónát, valamint a Lengyelország által javasolt békefenntartó műveletet - emlékeztetett cikkében a pravda.com.ua.

"Azok akarnak lenni, akik megpróbálnak hátba szúrni minket, amikor nehéz helyzetben vagyunk? Miért? Egy kis orosz alamizsnáért?” – olvasható a posztban.

Verescsuk szerint a most zajló civilizációs összecsapásban Magyarországnak a civilizált világ oldalára kell állni. „Ne ismételjétek meg a II. világháborúban elkövetett hibákat, amikor Magyarország rosszul döntött. Igen, a jó döntés kezdetben mindig nehéz, de éppen azért helyes, mert később könnyű vele együtt élni” – írta a miniszterelnök-helyettes.

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.