A Neptun Ukrajna első hazai gyártású, közepes hatótávolságú cirkálórakétája, amelyet hadihajók célba vételére terveztek – írja a Business Insider.

A Moszkva vélhetően a legnagyobb hadihajó, amely a második világháború óta harcban elsüllyedt.

Az orosz Fekete Flotta zászlóshajóját, a Moszkvát, amely csütörtökön elsüllyedt, egy új típusú ukrán rakéta találta el - közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő, aki pénteken tájékoztatta az újságírókat. Oroszország azt állította, hogy a Moszkva egy tűzben sérült meg.

A magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szerint a hajót legalább egy Neptun rakétával tudták az ukránok sikerrel eltalálni, és valószínűleg vannak áldozatok is.

Az orosz hatóságok szerint a legénységet, amely feltehetően mintegy 500 tengerészből állt, evakuálták, amikor tűz ütött ki, és lőszerrobbanásokat váltott ki. A sérültek és a halálos áldozatok száma nem nyilvános.

Ez lenne a Neptun rakétarendszer első ismert bevetése és Ukrajna legjelentősebb tengeri csapása az Oroszország elleni háborúban.

A Neptun az első belföldi gyártású közepes hatótávolságú cirkálórakéta Ukrajna számára, amelyet hadihajók, például a Moszkva ellen terveztek. Ez a szovjet KH-25 rakéta - amelyet csak hajókról és repülőgépekről lehetett kilőni - frissített változata, amelyet úgy módosítottak, hogy teherautóra szerelt indítóállványokról lehessen kilőni szárazföldi és tengeri célpontokra.

Hatótávolsága körülbelül 200 mérföld, és elsősorban hadihajók, például cirkálók és rombolók célba vételére tervezték.