Több mint 100 személy és vállalat vagyonát befagyasztják Nagy Britanniában a szövetségesekkel egyeztetett szankciók részeként, amit Oroszországgal szemben hoztak Ukrajna megszállása elleni megtorlásként.

Boris Johnson miniszterelnök a parlamentben arról számolt be, hogy a G7 mai találkozóját követően az Egyesült Államokhoz hasonlóan szigorú lépésekről döntöttek.

Ennek része, hogy visszafogják az exportot a technológiai, elektronikai, telekommunikáció és repülőipari szektorok terén, jövő héten meg is jelenik az erről szóló törvény.

Nagy-Britannia tisztában van azzal, hogy számos vagyonos orosznak van az országban vagyona, ezért létrehoznak egy külön nyomozati egységet is, hogy az oligarchák se tudják megkerülni az új szabályozást a brit ingatlanpiacon.

Arról is döntés született, hogy az Aeroflot orosz légitársaságot kitiltják.

A nemzetközi bankolást lehetővé tevő swift rendszerből egyelőre nem zárnák ki az oroszokat, Johnson szerint azonban ez is a napirenden van.

A brit kormány szerint Belarusz is szankciókra számíthat, amiért részt vett az ukrán invázióban, és engedte az orosz csapatokat, hogy északról is támadást indíthassanak.

Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia és szövetségesei nem fogadhatja el „a lopakodó normalizációt”, vagyis szó sem lehet arról, hogy az orosz megszállás esetleges konszolidációját elfogadhassa Nagy–Britannia.

Hamarosan Joe Biden amerikai elnök is beszédet mond, várhatóan hasonló szankciókról fog beszámolni.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.