A fesztivál 9 napig tart, hétfőn volt az ötödik futtatás, ahol a bikák különváltak, így a "pálya" rendkívül kiszámíthatatlanná vált. Sokan megcsúsztak vagy megbotlottak menekülés közben, volt akit a bikák többször a levegőbe dobtak.

Egy spanyolt férfinak a térdét szúrták át, egy honfitársa a lábán sérült meg, már amikor a bikák a viadal-arénába értek. Itt egy amerikai futó ágyékát is átszúrták. Szombaton egy 39 éves spanyol férfinek a fenekét döfte meg egy bika - olvasható a portálon.

A bikafuttatás - amellett, hogy állatkínzás, akárcsak a bikaviadal - nem veszélytelen, ennek ellenére 1910 óta "csak" 16 ember vesztette életét. Legutóbb 2009-ben történt hasonló, amikor egy futónak a nyakát, a szívét és a tüdejét szúrták át a bikák.

Getty Images (Eduardo Sanz)

A fesztivált 1910 óta - az 1936-39-es polgárháború éveit és a koronavírus-járványt leszámítva - minden évben megrendezték.

Összesen 8 napon át futtatják a bikákat a karámtól az arénáig, akik több mint 3 perc alatt teszik meg ezt a távot. A délelőtt futtatott állatokat délután torreádorok ölik meg a viadalon.