Az AstraZeneca Covid-19 oltóanyagának kombinálása a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna oltóanyagának második adagjával "jó védelmet" biztosít - állapította meg a dán tisztiorvosi szolgálat kutatása a Reuters szerint.

Egyre több országban vizsgálják, hogy a második adagok beadásakor más koronavírus-vakcinára térjenek át, és ez az intézkedés különösen szükséges Dániában, miután az egészségügyi hatóságok áprilisban ritka vérrögképződési mellékhatásokkal kapcsolatos aggályok miatt leállították az AstraZeneca vakcinájával történő oltásokat. Több mint 144 000 dán, főként az egészségügyi ágazatban dolgozó első vonalbeli személyzet és idősek kapták az első oltást az AstraZeneca vakcinájával, de ezt követően a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna oltóanyagával oltották be őket.

"A tanulmány azt mutatja, hogy a kombinált oltási program után tizennégy nappal a SARS-CoV-2 fertőzés kockázata 88 százalékkal csökken az oltatlan személyekhez képest" - közölte az Állami Szérumintézet (SSI).

Ez magas hatékonyságot mutat, amely összehasonlítható a Pfizer-BioNTech két adag oltóanyagának 90 százalékos hatékonyságával, amelyet egy másik dán tanulmány is megerősített.

A múlt héten közzétett tanulmány az idén február és június közötti több mint öt hónapos időszakot ölelte fel, egy olyan időszakot, amelyben a koronavírus alfa-változata volt túlsúlyban.

A vizsgálat nem tudta megállapítani, hogy ugyanez a védelem érvényesül-e a delta-variánsra, amely jelenleg a legelterjedtebb Dániában.