"Az elnök első élő betelefonálós fóruma 1919 óta!" Ezzel a reklámszlogennel igyekezett felcsigázni az oroszok érdeklődését a Rosszija 24 tévécsatorna Vlagyimir Putyin évente tartott fóruma iránt, amelyben a tévénézők közvetlenül tehetnek fel kérdéseket az elnöknek – kezdte a nemrégen sugárzott idei műsor hátterének elemzését Ilja Sepelin, a független Dozsgy tévécsatorna sajtómunkása a Moscow Timeson megjelent cikkében. Más kérdés, hogy a műsor készítőin kívül nem igazán volt olyan ember Oroszországban, aki észrevette volna, hogy a 2020-s kérdez-felelek show elmaradt.

Ők is csak azért emlékeztek erre, mert felelősségteljes munkát kell végezniük minden egyes műsor előtt. Az elnök embereivel együttműködve ki kell találniuk a kérdéseket, amelyeket az ország minden pontján élő, erre vállalkozó kisemberek „spontán” feltesznek az elnöknek. Az elmúlt években ehhez forgatócsoportok indultak útnak Oroszország különböző vidékeire, idén a kérdezők saját mobiltelefonjuk, vagy komputerük segítségével kérdezhettek, hogy még spontánabbnak tűnjön a fórum.

Vélhetően maga az elnök sem emlékezett már arra, hogy tavaly tartott-e ilyen fórumot, ugyanis a pandémia alatt bevezettek egy internetes online fórumot, amelyben a nép egyszerű gyermekei hasonlóan előregyártott kérdéseket tehetnek fel az ország első emberének. Ráadásul bizonyára összemosódnak már az évek, hiszen Putyin hatalomra kerülésének első éve óta tart ilyen fórumokat, amelyektől akkor sem tekintett el, amikor Dmitrij Medvegyevvel helyet cserével ő „csak” az ország miniszterelnöke volt. Ehhez a szokásához vélhetően a következő években is ragaszkodni fog, amíg csak Oroszország élén áll.

Hitelesen pocsék

A privát kommunikációs eszközök használata miatt a műsor technikai színvonala pocsék volt. Egyes kérdezők még arról is elfeledkeztek, hogy lehalkítsák a hátuk mögött a tévét, amitől iszonyú visszhangok keletkeztek, mások esetén váratlanul megszakadt a vonal. Mindezzel persze semmi baj sincsen, hiszen azt érzékeltették, hogy itt valós, spontán beszélgetésről van szó, nem megtervezett színjátékról.

Mi a helyzet a gáz bevezetésével a vidéki területeken? - szól a kérdés. Az elnök részletekbe menően ismerteti az ezzel kapcsolatos eredményeket és terveket, mintha minden nap foglalkozna ezzel a fontos kérdéssel. Hogy áll Omszk városának környezetvédelme? A válasz megint pontos, mintha az elnök teljesen tisztában lenne minden egyes vidéki város és falu környezeti problémáival. Ha olyan problémát vetnek fel – például a hazai turizmus magas költségeit -, amit egyelőre nem oldottak meg, akkor Putyin azt sugallja, hogy tisztában van a gonddal és éjt nappallá téve dolgozik a megoldásán.

Kvízműsor

A Moscow Times cikkírója szerint az egész olyan, mint egy kvízműsor, még a rendezés is erre emlékeztet. Mintha a kérdezők megpróbálnának túljárni egy csapat észkombájn eszén azzal, hogy tudnak-e olyan kérdezni, amire azok nem tudják a választ. Csak ebben az esetben az agytröszt Putyin személyében egyetlen mindentudó ember. És természetesen a nézők csodálkozva állapíthatják meg, hogy nincs olyan ügy, amire az államfőnek ne lenne rálátása.

Amikor Putyin azt mondta, hogy 500 millió orosz tudta kihasználni a kedvező jelzáloghiteleket, senki sem emlékeztette arra, hogy Oroszországban csak valamivel több mint 146 millió ember él. Ha bárki belekötne egy ilyen részletbe, összerombolná az egész show-t, ami arra épül, hogy az elnök mindent lát, mindent tud és mindent a kezében tart. Ha kiderülne, hogy van olyan probléma Oroszországban, amely elkerülte a figyelmét, az vélhetően szívinfarktus okozna sok nyugdíjas tévénézőnek. Már csak ezért sem fordulhat elő ilyen csúfság.