Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vesz a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő G20 országcsoport őszi csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigeten - jelentette ki Joko Widodo indonéz elnök a Bloomberg hírügynökségnek adott, pénteken közzétett interjújában.

"Hszi Csin-ping eljön. Putyin elnök szintén jelezte részvételét" - fogalmazott Widodo. A jakartai vezetés meghívta a november 15-én és 16-án rendezendő csúcsra Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, jóllehet Ukrajna nem tagja a G20-nak. Zelenszkij azt ígérte, részt vesz a találkozón, ha másként nem, virtuálisan.

Több vezető viszont korábban azt jelezte, nem vesz részt rajta, ha Putyin is ott lesz. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy véleménye szerint az orosz elnök nélkül kellene megtartani a csúcsot.

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kitörése óta Indonézia igyekeszik közvetíteni a felek között. Widodo júniusban ellátogatott mind Ukrajnába, mind pedig Oroszországba annak érdekében, hogy elejét vegye a globális élelmiszerválságnak, hiszen Oroszország és Ukrajna egyaránt a világ legjelentősebb gabonaexportőrei közé tartozik. Az indonéz államfő e héten azt mondta, Moszkva és Kijev elfogadta a "béke hídjaként" fellépő országának közvetítői szerepét.