Márciusban ez az érték még 63 százalékon állt, az eddig mért negatív rekordot pedig 2013 novemberében és 2000 júniusában jegyezték 61 százalékkal. A friss adatok szerint 33 százalék negatív véleménnyel van Putyin teljesítményéről. Az április 24. és 27. között 1608 fős mintán, a járványhelyzet miatt telefonon elvégzett közvélemény-kutatás statisztikai hibahatára 2,4 százalékpont - idézi az MTI.

A felmérés Mihail Misusztyin kormányfő esetében 46 százalékos támogatottságot és 23 százalékos elutasítottságot mért. Márciusban ugyanezek a mutatók 51, illetve 39 százalékon álltak.

A felméréshez fűzött kommentárjában a központ munkatársai rámutattak, hogy Putyin az idősebbek és a falusi lakosság egyes csoportjaiban, vagyis azok körében a legnépszerűbb, akinek "korlátozott lehetőségük van életük jobbra fordítására". A 18 és 24 év közötti korosztályban csak 12 százalék helyesli a hivatalban lévő elnök tevékenységét.

Az elégedetlenség azok körében a legmagasabb, akik a kormányzattól nem kapták meg a remélt támogatást a gazdasági válság közepette.
Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a felméréssel kapcsolatban kijelentette: a Kreml nem "hajlamos" arra, hogy teljes mértékben higgyen a Levada méréseinek. Mint mondta, a más módszerek szerint végzett mérések más eredményt mutatnak.

Április végén a VCIOM állami közvélemény-kutató is arra a következtetésre jutott, hogy a Putyin orosz elnök iránti bizalom példátlanul alacsonyra csökkent. A megkérdezetteknek ugyanis csak a 28,3 százaléka nevezte meg Putyint arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik politikusban bízik meg.

A VCIOM tavaly májusban megváltoztatta metodikáját, amelyben addig kizárólag nyitott kérdésben, nevek sugalmazása nélkül igyekezett megállapítani, hogy mekkora az egyes politikusok iránti bizalom. Az elnök történelmi mélyponton, 30,5 százalékon állt akkor. Az új módszer értelmében az intézet elkezdett zárt kérdéseket is feltenni, arról faggatva a válaszadókat, hogy megbíznak-e Putyinban.

Az így készített felmérésben az orosz vezető 2020. január 26-án érte el a 73,9 százalékos csúcsértéket, amely azonban azóta szintén csökkent, és egy március 22-én mért 67 százalékos negatív csúcs után április 19-én 69,8 százalékon állt.