Az orosz költségvetésből 2018-ban 60 milliárd rubel (267 milliárd forint, több mint a 4-es metró költségének fele) támogatást kap a Krím félsziget - vette át a Novosztyi hírügynökség hírét a Rzeczpospolita.

A jövőben minden a központi támogatásokból végrehajtott beruházást szakértők, illetve hetente egyszer egy befektetési specialistákból álló csoport fog ellenőrizni. Ezzel az új rendszerrel akarják kiküszöbölni a 2017-ben elkövetett hibákat.

A Krím büdzséjének több mint 80 százalékát a Kremlből jövő pénz teszi ki. A legnagyobb gondot a segélyek elosztásakor a korrupció, illetve a programok végrehajtásának alacsony színvonala, az alapok pazarlása  okozza. A Krím 2014-es annektálása után, a Kreml gazdasági-társadalmi fejlesztési programot indított, amelyben új utak építése, a városi tömegközlekedés fejlesztése és lakásépítések szerepeltek.

Erre Moszkva 825,4 milliárd rubelt szánt, amiből a szövetségi büdzsé 779,8 milliárdot fedezett, a többit a Krím helyi költségvetéséből és a kormányügynökségek forrásaiból kellett biztosítani. Emellett 2015 januárja óta a félszigeten van egy szabad gazdasági övezet, ahol a beruházók nulla vámmal, adóengedményekkel és más kedvezményekkel számolhatnak.

Ugyanakkor a Krímet nyugati szankciók sújtják, amelyek lehetetlenné teszik a félszigeten az uniós, a kanadai, az egyesült államokbeli, az ausztrál, a norvég, a svájci cégeknek a beruházást. A Krímnek jelenleg 390 millió rubel államadósság van.

A nyitókép forrása: Pixabay.