A washingtoni kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy az árukereskedelmi mérleg hiánya szezonális kiigazítással számolva 90,6 milliárd dollárt tett ki, 4,0 százalékkal, 3,5 milliárd dollárral haladta meg a februárban mért 87,1 milliárd dolláros rekordnagyságú deficitet.

Márciusban az export értéke az előző hónaphoz képest 8,7 százalékkal 11,4 milliárd dollárral 142 milliárd dollárra emelkedett, míg az importé 6,8 százalékkal, 14,9 milliárd dollárral 232,6 milliárd dollárra szökött fel. Még soha nem volt ilyen magas az amerikai áruimport értéke, az előző rekordot a január tartotta 219,86 milliárd dollárral.

Elemzők arra számítanak, hogy az év végéig nagyon magas lesz az árukereskedelmi mérleg hiánya, mivel az amerikai gazdaság teljesítménye jócskán túlszárnyalja a többi fejlett gazdaságét. Az importot az amerikai vállalatok és háztartások növekvő fogyasztása pörgeti, miközben az export gyenge maradt, főleg az ellátási lánc szűk keresztmetszeteinek és a globális csiphiánynak a következtében.

A deficit várhatóan az év végén, a következő év elején kezd mérséklődni. Ahogy a koronavírus-járványt megfékezik az Egyesült Államokban, az amerikai fogyasztók kevesebbet költenek majd importárukra, a külföldiek pedig több amerikai exportterméket vásárolnak gazdaságaik talpra állásával párhuzamosan - vélte Bill Adams, a PNC Financial nevű, pittsburgh-i székhelyű bankholding és pénzügyi szolgáltató vezető közgazdásza.

Az Egyesült Államokban csütörtökön teszik közzé a gazdaság első negyedéves teljesítményét tükröző adatokat. A várakozások szerint a bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékos évesített ütemmel nőtt, gyorsult az előző negyedév 4,3 százalékához képest. Ez a második legerősebb ütem lenne 2003 harmadik negyedéve óta, ennél jobbat tavaly a harmadik negyedévben mértek, a koronavírus-járvány első brutális hullámát követő felpattanás 33,4 százalékos rekordnagyságú növekedést eredményezett.