Az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ (NRC) nemrég tett közzé néhányat azok közül a hivatalos papírok közül, amelyek állítólag az orosz 83. légideszantos támadó dandár egyik dezertőrnek köszönhetően kerültek a kezükbe.

A megszállás elején repterek és egyéb stratégiailag fontos célpontok bevételére bevetett ejtőernyős csapatok helyzetéről a jelentés szerint már rengeteget tudhat az amerikai CIA, de most az informátoruk által eljuttatott dokumentumok alapján néhány konkrétabb dolgot is bemutathatnak.

Leglényegibb talán ezek közül az rendelet, mely szerint az orosz védelmi minisztérium a februári megszállás előtt nagyjából két évvel kezdte meg a katonák kondicionálását. A 404-es számot kapó utasítás szerint a katonákat föl kell készíteni testben és lélekben is a parancsok végrehajtására, és felül kell vizsgálni a katonai etika és a nemzetközi törvények normáit.

Ellenségképzés

A dokumentum által "katonai-politikai munkának" nevezett képzésfejlesztés célja a tudatos hazafiasság belenevelése a katonaságba, melynek az Orosz Federáció alkotmányában is szereplő "emberi jogok és a szabadság, a polgári béke és harmónia, a nemzetek egyenlősége és önrendelkezése, a jóba és az igazságosságba vetett hit, a demokratikus alapok sérthetetlensége, a globális közösséghez tartozás" eszmék is a részei.

Mindez persze kifejezetten cinikusan hangzik azután, hogy a háborút Vlagyimir Putyin orosz elnök robbantotta ki, de ha mellé vesszük a rezsim retorikáját a NATO terjeszkedésről és az ukrán vezetésről, akkor gyorsan kirajzolódik, hogy a kondicionálás részeként lehetett egy különösen koncentrált akarat arra is, hogy az orosz katonák önmagukkal is elhitethessék, hogy ebben a harcban valóban ők a jófiúk.

Ezt támasztja alá az is, hogy a bemutatott dokumentumok alapján szinte az összes katonai felkészültségről szóló adat a nyugati államok felszereltségét listázza, köztük is fasiszta címkét társítva a német fegyveres erőkhöz. Bár a bemutatott anyag 2008 előtti, az informátor szerint az orosz csapatok egyértelműen a NATO-erőkkel készültek harcba szállni.

A tudatosításhoz használt eszközök közt többek közt "hazafias filmek" vetítését és az állam-egyház-katonaság kapcsolatát erősítő kurzusok is szerepelnek. A "szent cél" melletti elköteleződés és a fegyelem oktatására azért is szükség lehetett, mert a jegyzőkönyvek szerint korábban viszonylag magas számban történtek katonaságon belüli atrocitások.

Orosz rulett

Az egyik dokumentum szerint például 2018-ban egy századost holtan találtak, társát pedig a közeli kórházban érte a halál, miután ivással próbálták könnyíteni a felgyülemlett stresszt. Az oldal megfogalmazásában a hivatalos diagnózis orosz szemmel nézve "hősiesnek és tradicionálisnak" mondható: alkoholmérgezés. Mind erről a jegyzőkönyv úgy nyilatkozik, hogy

Saniahmetov százados és Muratov törzszászlós halálát alkoholfogyasztás okozta, amelyet 2018. február 16-ról 17-re virradó éjszaka a 2. légideszant század személyi állományának lakósátrában rendeztek.

A lap szerint mintegy 30 katona vesztette életét még 2017-ben, és az orosz hatóságok emiatt már jóval a megszállás megkezdése előtt "kritikusnak" nyilvánították a bucsai mészárlásban is résztvevő 83. légideszantos dandár helyzetét. A hivatalos papírok szerint itt 2016-hoz képest 27 százalékkal nőtt a bűncselekmények és a balesetek száma.

Többek között ezt a számot erősítette Smirov főhadnagy viselkedése is, aki a feljegyzések szerint mellkason rúgta egyik beosztottját, akinek eltörtek a bordái és emiatt tüdőgyulladást kapott. Az oldal szerint ennek kiderülését Smirov egy ideig megfélemlítéssel, később az áldozat rejtegetésével próbálta eltitkolni.

Az ukrán NRC a konkrét háborús bűnök és katonai mozgások bejelentése mellett, az ilyen és ehhez hasonló történések bizonyítékait is várja. Aki kellő módon alá tudja támasztani állításait, az bekerül az európai-ukrán tanúvédelmi programba, és biztonságban új életet kezdhet a Kremltől távol, Európa valamelyik városában.