Nem vehetnek fel több hitelt hazai bankoktól az energetikai cégek Romániában - idézte Cristian Popát, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának a tagját a Maszol. Ennek az oka az, hogy szabályozva van, a teljes hitelállomány hány százaléka lehet egy adott gazdasági ágazatnál.

A romániai energetikai vállalatok mostanáig 17 milliárd lej értékű kölcsönt vettek fel, ami a vállalatoknak nyújtott hitelek összértékének 10 százaléka. Az energetikai szolgáltatók azért kénytelenek a bankokhoz fordulni, mert a hatósági árszabályozás miatt sokkal drágábban veszik az villanyáramot és a gázt, mint amennyiért továbbadják, a kormány pedig csak hosszú hónapok múlva téríti meg nekik a különbözetet.

Más megoldást kéne keresni

Ezzel kapcsolatban az a banki szakértő véleménye, hogy más megoldást kellene keresni, talán gyorsabban kellene kifizetni az elosztókat és a szolgáltatókat. Eladósodás nélkül kellene megoldani ezt a helyzetet, ez volna az egészséges, nem pedig az, hogy az egyik sokkot egy másik sokká alakítsuk át. A bankok dolga, hogy az egész ország pénzügyi stabilitását biztosítsák.

Az energetika terén azonban a dolgok nem a Cristian Popa által kívánatosnak tartott irányba tartanak - vélik a Maszol szakírói. A jelenleg érvényes szabályozás értelmében a kormány maximum 1300 lej/MWh árat térít meg az áramszolgáltatóknak, a korábbinál is nagyobb nyomás alá helyezve őket, mivel a nagybani piacról ennél drágábban tudják csak beszerezni a villanyáramot.