Az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődje következett be a Silicon Valley Bank összeomlásával. Itt az újabb pénzügyi válság, kezdődik a cunami, mint 2008-ban? Ki a felelős? Erre a kérdésre kereste a választ a Pogi Podcast legújabb adásában Pogátsa Zoltán. (Az előző podcastrészről pedig itt írtunk.)

„Bár gyakran a bankoknak a felelőtlen vagy kifejezetten jogellenes működése okozza az összeomlásokat, ebben az esetben az elsődleges kiváltó ok abban keresendő, hogy a Fed az inflációellenes értelmetlen küzdelmével okoz összeomlást a pénzügyi szektorban” – mondta a közgazdász.

Pogátsa Zoltán szerint ez egy újabb példa arra, amely rávilágít, a kínálati oldal által létrehozott inflációt teljesen felesleges, sőt kifejezetten káros a keresleti oldalon kezelni. A közgazdász szerint a kamatemelésekkel és a pénzmennyiség szűkítésével csak válságokat és recessziókat lehet generálni.

A vég kezdete

A Silicon Valley Bank agóniája akkor kezdődött, mikor a PayPal alapító Peter Thiel kockázati tőkealapja azt tanácsolta az általa finanszírozott vállalatoknak, hogy vegyék ki a pénzüket a Silicon Valley Bankből. Ennek nyomán március 9-én 42 milliárd dollárnyi betétet vettek ki, a teljes volumen negyedét. Ezzel gyakorlatilag egyetlen nap alatt összeomlott a pénzintézet.

Ezt megelőzően egyébként évekig szép növekedést könyvelhetett el a bank, a koronavírus idején megnégyszereződött a betétek összege. A betétesek számára rossz hír, hogy ezeknek többsége nem volt biztosítva, így ezek most elveszhetnek.

Ez egyébként nem ritka jelenség az amerikai bankrendszeren belül: egy átlagos amerikai bank esetében a betéteknek csak mindössze 50 százalékára terjes ki a betétbiztosítás – hívja fel a figyelmet Pogátsa Zoltán.

Elméletben létezik ugyan a lehetőség, hogy egy másik pénzintézet felvásárolja a Silicon Valley Bankot, és a saját jobb likviditásával megmenti. A közgazdász szerint azonban ebben az esetben egyetlen nagyobb banknak sem lehet igazán vonzó ez az opció, miután

az összeomlás egyetlen nap alatt ment végbe, így valószínűleg túlságosan magas a reputációs kockázat.

Alágyújtott a Silicon Valley Banknek a Fed

A közgazdász szerint egyértelmű, hogy a Silicon Valley Bank gyors kivéreztetése az amerikai központi bank, a Fed tevékenységére vezethető vissza.

A Silicon Valley Bank üzleti modellje a következőképpen épült fel: hosszútávú állampapírokat és kötvényeket vett, a profitja pedig azok kamata és a valamivel kisebb betéti kamatok közötti rés volt.

Ebben önmagában semmi ördögtől való nincs, a bankok így működnek. A bármikor kivehető betétekre kisebb kamatot fizetnek, mint azoknak a hosszútávú illikvid eszközöknek a kamata, amelyeket a másik oldalon a hozzájuk betett összegből megvásárolnak

– hangsúlyozta Pogátsa Zoltán.

A probléma akkor jelenik meg, mikor a központi bank kamatot emel. Ekkor ugyanis a fix kamatozású kötvények árfolyama esik, márpedig a Silicon Valley Bank ilyenekben tartotta a pénzét.

„Ha valamiben mégis elmarasztalható a Silicon Valley Bank, az az, hogy nem fedezte az állampapírok és kötvények kockázatát” – mondta a közgazdász.