Szerbiában már tavaly karácsony előtt elkezdődtek az oltások, így már majdnem félévnyi adattal rendelkeznek a különböző oltásokról. Magyar szempontból azért is különösen érdekesek az ottani kutatási eredmények, mert négy olyan készítményt is használnak, amelyeket itthon is: a Sinopharm-, a Szptunyik V., a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcinákat. Az elmúlt időszakban már több részeredményt közöltek a különböző termékek hatékonyságáról és immunogenitásáról (vagyis arról, milyen immunválaszt váltanak ki).

A legjobb hír az, hogy mindegyik vakcina véd a koronavírussal szemben, ugyanakkor az is kiderült, hogy idővel - ez lehet, hogy évek múlva következik csak be -, de harmadik dózisra is szükség lehet egy-egy készítményből. A leginkább a kínai Sinopharm-vakcinák kapcsán esik szól az ismétlőoltásokról, mert már márciusban azt tapasztalták a szerb hatóságok, hogy egyeseknél nem vált ki antitestválaszt a készítmény. Már itt fontos hangsúlyozni, hogy az antitesttermelés hiánya önmagában nem jelenti, hogy az érintettek nem védettek a SARS-CoV-2. vírussal szemben, mert az emberi immunrendszerben létezik több féle immunválasz is (van például sejtes és a vérplazma globulinfehérjéi által kiváltott reakció is).

Most újabb adatokat közölt az oltások hatékonyságát vizsgáló szerbiai Nukleáris Energetikai Alkalmazási Intézet (Institut za primenu nuklearne energije, INEP) arról, hogy pontosan hány esetben is fordul elő az antitestválasz hiánya a Sinopharmmal oltottaknál, ebből pedig az látszik, hogy a 65 év alattiaknál 90 százalékánál alakul ez ki. Viszont az idősebbeknél csak 60 százaléknál tapasztalták ezt, vagyis minden negyedik oltottnál hiányzik ez a fajta védettség.

Tehát vannak olyan emberek, akiknek két adag után még nincsenek antitestjeik, de azt is észrevették, hogy valamiféle védelmet kapnak, mert még ha meg is fertőződnek a vírussal, nagyon gyorsan antitesteket fejlesztenek, ami azt jelenti, hogy kialakult egy sejtválasz

- magyarázta az adatokat Marija Gnjatović, az INEP szakértője a Danas szerb lapnak. Szerinte a Sinopharm harmadik adagjának beadása a gyártó ilyen irányú ajánlása után következhet majd, de már számolnak vele Szerbiában. Gnjatović azt is felidézte, hogy a kínai vakcina harmadik adagját egyelőre az Egyesült Arab Emírségek lakosainak ajánlották fel, Bahrein pedig ugyanezt a gyakorlatot fogja követni. Utóbbi ország hatóságai - a brit Times cikke szerint - már a héten bejelentették, hogy a harmadik adagot hat hónappal a második adag beadása után ajánlják fel a 60 év felettieknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, a fertőző betegekkel dolgozó egészségügyi dolgozóknak, míg a többiek egy év után kapják meg a harmadik adagot.

Szerbiában egyébként Sinopharm-oltást kapott Aleksandar Vučić elnök, míg itthon Áder János állam- és Orbán Viktor kormányfő is.

Aggódni nem kell

Annak lehetőségét maga a gyártó, a China National Pharmaceutical Group sem vitatta, hogy előfordulhat az antitestválasz hiánya, március végén jelezték, hogy kutatás szükséges erről. George Gao, a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ igazgatója közvetve szintén bejelentette, hogy szükség lesz a Sinopharm-vakcina harmadik adagjára, április elején azt is mondta, hogy szükség lesz a kínai vakcinák további fejlesztésére. Később a kijelentést a kínai állam azzal magyarázta, hogy általánosságban beszélt minden vakcináról.

A múlt hét végén az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyta a Sinopharm-vakcinát sürgősségi használatra, hangsúlyozva, hogy a vakcina 79 százalékban hatékony. A WHO azt is közölte, hogy bár a klinikai vizsgálatokba kevés 60 év feletti embert vontak be, ezért nem lehetett értékelni a vakcina hatékonyságát ebben a korcsoportban, de azt is jelezték, hogy nem javasolják felső korhatár bevezetését, és nem kockázatos a készítmény. 

A világ legátoltottabb országában, a Seychelles-szigeteken is vizsgálják az oltóanyag hatásosságát. Itt a lakosság 50,3 százaléka kapta ezt a készítményt, de a második dózist még sokan nem vették fel, éppen ezért a helyi egészségügyi hatóságok jelezték is, hogy azok, akik nem kapták meg mindkét Sinopharm-oltásukat - és nem telt el legalább két hét az utolsó beadása után - tegyenek úgy, mintha még nem lenne védettségük, mert addig megfertőződhetnek - derül ki a helyi nation.sc beszámolójából. Állítják, a duplán oltottak közül jóval kevesebben kerülnek kórházba a fertőzéssel.