Az orosz erők hidakat robbantanak fel a Szeverszkij Donyec folyón, hogy megakadályozzák, hogy Ukrajna katonai erősítést küldjön és segélyt juttasson el a civileknek Szeverodonyeck városába - közölte szombaton a luhanszki terület kormányzója a Reuters szerint.

Szerhij Gaidai egy televíziós adásban elmondta, hogy az ukrán hadsereg továbbra is tartja állásait Szeverodonyeck belterületén, és több helyen visszaszorította az orosz erőket. Az elmúlt időszakban az orosz hadsereg sok területet az irányítása alá vont Kelet-Ukrajnában.

Eközben Ukrajna a Nyugat újabb fegyverszállítmányai segítségével akarja megerősíteni pozícióit a terepen, mielőtt újraindítja a béketárgyalásokat Oroszországgal - mondta David Arakhamia ukrán tárgyaló a hírügynökség szerint.

"Fegyveres erőink készen állnak (az új fegyverek) használatára... és akkor azt hiszem, megerősített pozícióból kezdeményezhetjük a tárgyalások új fordulóját" - jelentette ki pénteken az ukrán nemzeti televíziónak.

Ukrajna közölte, hogy visszafoglalta a Luhanszki területen lévő Szijjerodonyeck iparváros egy részét, amely a keleti Donbász régió elfoglalására irányuló orosz offenzíva középpontjában áll.

Február 24. és június 4. között az ukrán fegyveres erők mintegy 31 050 orosz katonát semlegesítettek, ebből csak az elmúlt napon 100-at – közölte az Ukrinform a hivatalos ukrán adatokra hivatkozva.