Mirsad Đerlek, a szerbiai egészségügyi minisztérium államtitkára rémisztőnek tartja, hogy a hétmilliós országban napi nyolc-kilencezer új fertőzöttet találnak, de szerencsére nincsenek sokan, akik a kórházi kezelésre szorulnak - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az omikron koronavírustörzs pillanatnyilag enyhébb tüneteket okoz, de azt, hogy a következő időszakban mi várható, senki sem tudja előre megmondani.

Az egészségügyi rendszer óriási nyomás alatt áll, de a probléma a covidkórházakról áttevődött a covidrendelőkre, illetve a koronavírus-fertőzés diagnosztizálására, vagyis a laboratóriumokra és a röntgenrendelőkre. Ugyanakkor vannak olyan páciensek is, akik magas lázzal küzdenek, és úgy érzik magukat, mintha a traktor ütötte volna el őket – érzékeltette, hogy az omikronfertőzés is lehet durva.

„Az omikron jelentős szerepet játszik a fertőzöttek számának gyors növekedésében. A statisztikák szerint azonban a delta törzzsel fertőzött betegek száma sem csökkent még napi ezer alá” – mondta Milanko Šekler virológus a Szabad Magyar Szó másik cikke szerint, majd ismertette az omikron törzs jellemzőit.

Az omikron tünetei gyorsabban múlnak el, jellemzői az enyhébb láz, a kimerültség és a gyengeség érzése. A szaglás- és ízérzékelés elvesztése nem annyira jellemző az omikronra. A koronavírus legújabb törzse csak nagyon ritkán okoz olyan komoly megbetegedést, hogy a páciens kórházi kezelésre szoruljon miatta. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy a rekordszámú napi fertőzött ellenére a batajnicai covidkórházban csupán 320 koronavírusos beteget ápolnak.

Janković szerint lehetetlen megállítani az omikron terjedését, a következő napokban a fertőzöttek száma minden bizonnyal meghaladhatja a 10, 20, vagy akár 30 ezret is. „Bonyolult lesz a helyzet a következő két hétben” – mondta, és reményét fejezve ki, hogy ez lesz a koronavírus-járvány "utolsó felvonása”.