Oroszország tárgyalások kezdeményezett Fehéroroszországgal, Lengyelországgal és Ukrajnával arról, hogyan oldják meg az ezekbe az országokba exportált kőolaj szennyezettségének problémáját - vette át a Reuters hírét a Moscow Times. A Barátság kőolajvezeték északi ágához csatlakozó országok leállították az importot, mivel a nyersolajba olyan vegyi anyag keveredett, ami veszélyezteti az olajfinomítókat.

Hozzájuk csatlakozott Szlovákia is, amely a Barátság déli ágának egyik célállomása Csehország és Magyarország mellett.A Cseh Köztársaság jelenleg nem kap olajat a Barátság vezetéken át - jelentette ki Pavel Svagr az cseh állami nyersanyagtartalékokat kezelő szervezet vezetője a Radio Praha cikke szerint. A Litvinovban lévő finomítónak hétnapi tartaléka van, ha ez elfogy, akkor az állami készletből pótolják a kieső nyersolajat. Az oroszok hétfőre ígérik a szállítások újraindítását.

Magyarország esetén az MTI hírét vették át: eszerint a Mol tisztában van a gonddal és folyamatos ellenőrzéseket végez. Ezt az információt a Napi.hu is megkapta az olajcégtől, ám a Reutersnek megkeresésére nem reagáltak a Molnál.

A probléma forrása egy ismeretlen orosz olajkitermelő cég, amely nem távolította el a nyersolaj felszínre hozatalához használt vegyi anyagot az vezetékbe pumpált nyersanyagból. Az orosz Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a vezetékrendszert üzemeltető Transznyefty és más vállalatok kidolgozták a szennyezés semlegesítésének tervét, ám nem árulták el, hogy ez mit jelent konkrétan. Erről fognak tárgyalni az importőr országok képviselőivel. Eközben szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Barátságon érkező olaj kiesését nem lehet teljesen pótolni más forrásokból.