Andrej második börtönbüntetését töltötte autólopásért egy szentpétervári fegyházban, amikor több ezer társával együtt kikerült az ukrán frontra. Azért kell ilyen ködösen fogalmazni, mert a hivatalos tájékoztatás szerint büntetésének enyhítése és jó fizetés fejében önként vállalta, hogy katonának áll, ám családja azt állítja, hogy akarata ellenére került a Wagner-csoport magánbiztonsági cég állományába – derül ki a Moscow Times riportjából.

Nagyjából június vége óta egyre több jelentés érkezett arról, hogy katonákat toboroznak az orosz börtönökben, beleértve ebbe a gyilkosokat, a nemi erőszakért ülőket és még egy emberevésért elítélt bűnözőt is. Videók jelentek meg arról, hogy a fronton harcoló Wagner-csoport emberei így próbálják feltölteni a csapataikat. A magánbiztonsági vállalat összesen húszezer elítéltet sorozhatott be eddig – mondja Olga Romanova az orosz börtönviszonyokat monitorozó „Rács Mögött” civil szervezet vezetője.

A civil aktivista szerint büntetésük esetleges eltörlését vagy enyhítését és 100-200 ezer rubel (670 ezer-1,34 millió forint) zsoldot ígérnek az elítélteknek. Akik önként belemennek a katonáskodásba, azokat nyilván a szabadság motiválja, illetve az, hogy szinte bárhol jobb lenni a föld kerekén, mint egy orosz börtönben.

Kímélik a veteránokat

Bár az orosz törvények nem teszik lehetővé, hogy valaki katonai szolgálattal megváltsa a börtönbüntetését, a Wagner tulajdonosához, Jevgenyij Prigozinhoz köthető RIA FAN médiaegység arról számolt be a napokban, hogy elengedték egy korábbi elítélt büntetését, miután megsebesült a harcok során. Ez ügyben egy törvényjavaslat is az orosz parlament asztalán van.

A Wagner együttműködik a védelmi minisztériummal – mondta a Moscow Timesnek Marat Gabidullin a magánbiztonsági cég korábbi harcosa, aki Én vagyok Marat, a Wagner-hadsereg egyik volt parancsnoka (Moi Marat, ex-Commandant de I'armee Wagner) címmel könyvet írt tapasztalatairól. Szerinte a cég azért toboroz a börtönökben, mert így akarja elkerülni tapasztalt katonái elvesztését. Nem akarják beáldozni a veteránjaikat ebbe a háborúba.

Ágyútöltelékek kellenek

Romanova megerősíti, hogy egyes elítélteket kényszeríthetnek a katonáskodásra. Ez olyanoknál fordulhat elő, akik fiatalok, jó erőben vannak és van valamilyen korábbi katonai képzettségük. Egy videón egy volt börtöntöltelék invitálja társait, hogy csatlakozzanak a Wagnerhez, mondván, mindenük megvan, ami a börtönben hiányzik: kaja, fegyverek és egészséges élet.

Mások másként látják. Egy magát Jevgenyij Nuzinnak nevező volt elítélt, aki ukrán fogságba került, arról számolt be, hogy úgy látta, ágyútölteléknek kellettek. Ha nem hajtott volna végre valamit, amit megparancsoltak neki, egyszerűen lelőtték volna.