Carla Vizzotti, az argentin kormány egészségügyi minisztere, és Cecilia Nicolini, az argentin elnök tanácsadója Oroszországba látogatott, hogy tárgyaljon a Szputnyik V koronavírus-oltás késedelmes szállításairól - írja a Moscow Times. Argentína az első országok között volt, amely rendelt az oltásból, hozzájárulva a készítmény hitelességének megteremtéséhez, ám a második szúráshoz szükséges dózisokat nem kapta meg az orosz szállítótól.

Emiatt fennakadások keletkeztek az oltási kampányban, ami erős kijelentésre késztette Nicolinit. Július elején azt mondta, előfordulhat, hogy nem hajtják végre teljes egészében az orosz oltások szállítására kötött szerződés. Akkor éppen 18,5 millió dózis hiányzott a második szúráshoz, ami a Szputnyik esetén eltér az elsőtől.

Most Vizzottival együtt tájékozódhattak a késlekedés okáról, amit az orosz fél azzal magyaráz, hogy a gyártás bővítése érdekében átszervezéseket hajtott végre, ami kiesést okozott a termelésben. Augusztustól azonban beindul a Szputnyik V előállítása az indiai Serum Institute üzemeiben is. Az argentin politikusok erről a készítményt kifejlesztő Gamaleja Központban kaptak tájékoztatást.

Emellett beszámoltak arról is, hogyan alakul a Szputnyik és más koronavírus-fajták kombinálása, miután ezzel kapcsolatban argentin kutatók is végeztek kísérleteket. A latin-amerikai ország, akárcsak Oroszország már a vírus indiai változatával (delta) harcol, amely ellen hatékonyabb védelmet ígér a meglévő oltások kombinálása.