Elon Musk 22 millió darab Tesla részvényt értékesített 3 milliárd dollár értékben ezen a héten három kereskedési napon, hétfő és szerda között - derült ki az amerikai értékapírfelügyelet (SEC) adataiból a Reuters híradása szerint. A SEC honlapján szereplő adatok szerint a Tesla vezére a tranzakciók lezárását követően 423,6 millió részvénnyel rendelkezett december 14-én, ezzel részesedése 13,44 százalékra esett, de még így is a legnagyobb egyéni részvényese az általa vezetett elektromosautó-gyártónak.

A világ vezető elektromosautó-gyártójának piaci értéke több mint 50 százalékot zuhant 2022-ben. A Tesla egy éve minden idők legértékesebb tőzsdei cégének számított, piaci kapitalizációja meghaladta az ezermilliárd dollárt. Az autógyártó részvényeinek értékvesztésével párhuzamosan csökkent Musk vagyona.

Musk már nem a világ leggazdagabb embere

A Forbes világ leggazdagabb embereinek listáján az üzletembert a napokban taszította le az első helyről a LVMH cégcsoportot, a Louis Vuitton anyavállalatát vezető Bernard Arnault. A Forbes becslése szerint a francia üzletember 188,6 milliárd dolláros, míg amerikai társa 176,8 milliárd dolláros vagyon birtokosa.

A befektetők szerint Musk ellentmondásos tweetjei azzal is fenyegetnek, hogy károsítják a Tesla márkáját és autóeladásait, ez pedig kihathat a keresletre, az árképzésre és a bruttó árrésre is

- írta az RBC Capital Markets.

A Teslának makrogazdasági ellenszéllel is szembe kell néznie, ami a drága autói iránti keresletet terheli. A vállalat két legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban és Kínában ezért kedvezményeket kínál, így próbálva növelni a gépkocsik iránti keresletet. Musk kedden azt mondta: "A Tesla hosszú távon nagyszerű lesz, de nem képes irányítani a makrogazdasági árapályokat."