Több mint egy tucat nyaraló igyekezett bepréselni magát egy hőlégballon kosarába, hogy fölülről vethessen egy pillantást Törökország legendás Kappadónia régiójának holdbéli tájára. Minden jegyet eladtunk, telt ház van, ezért mosolygok – mondta a Financital Times riporterének Mehmet Halis Aydogan, a ballon üzemeltetője a kora délelőtti felszállás előtt. Ezen a tájon ebben a hónapban egy jó napon 140 utazást is le tudnak bonyolítani a hőlégballonos vállalkozók.

Miután az elmúlt két év a koronavírus-járvány miatt elveszett az idegenforgalom számára, Kappadónia, akárcsak Törökország más pihenőhelyei és látványosságai idén jó úton haladnak afelé, hogy kiemelkedően jó évet könyveljenek el. A líra látványos gyengülése olcsóvá tette az országot, ami versenyelőnyt jelent az európai idegenforgalmi központokkal szemben. Júliusban 53 százalékkal több turista fordult meg Törökországban, mint egy évvel korábban – derül ki az ankarai kormány adataiból.

Mindenki örül

A felpörgött turistaszezon nem csupán a megtépázott idegenforgalmi vállalkozásokat juttatta éltető pénzügyi levegőhöz, hanem Recep Tayyip Erdogan államfő kormányát is, amelynek minden fillér külföldi valutára égetően szüksége van, hogy a felszínen tartsa az ország gazdaságát. Az energiahordozók megugrott ára megnövelte az külkereskedelmi mérleg hiányát, ami tovább gyengíti a hazai valutát. Egy dollárért tavaly ilyenkor 8,6 lírát kellett adni, míg most 18-at.

A turizmusból származó bevétel kritikusan fontos ebben a gazdasági környezetben, a kormány csupán az idegenforgalomtól várhatja, hogy napról napra életet lehel az ország pénzügyeibe – mondja Selva Demiralp, isztambuli közgazdász professzor. Az adatok alátámasztják ezt. Míg a járvány előtti utolsó békeévben, 2019-ben 45 millió turistával rekordot döntött az ágazat, egy évre rá csak 13 millióan érkeztek, ami 2021-re is csak 25 millióra ment fel.

A túlélés művészete

Aydogan, aki Voyager Balloons néven üzemelteti cégét, az egyik legnagyobb vállalkozó a kappadóniai régióban. A válságban minden lehetőséget kihasznált, hogy vállalata talpon maradjon. Élt az ajánlattal, hogy az idegenforgalom pangása alatt a kormány fizesse az adófizetők pénzéből alkalmazottai bérének 60 százalékát és felhasználta a szintén a kormány jóvoltából folyósított forgóeszközhitelt a pénzügyi túlélésre. Emellett a cég elkezdett hőlégballonokat gyártani a több lábon állás jegyében.

A helyi KAPTD idegenforgalmi szövetség vezetője Teyfik Ölmez azt monda, hogy júliusban minden idők legjobb forgalmát érték el, pedig a kínai utazók elmaradtak, mert a pekingi kormány a járvány miatt még mindig durván korlátozza az emberek mozgását. Vannak dél-amerikai, európai, egyesült államokbeli vendégeik, és a háború ellenére az oroszok vannak az érkezők között a második helyen a németek mögött.

Nem lesz elég

A Barclays bank becslése szerint a jó idegenforgalmi szezon négymilliárd dollárral, 35 milliárd dollárra faraghatja le az ország idei külkereskedelmi hiányát. Ez a pozitív kép azonban meg fog változni a szezon végével, amikor beköszönt az ősz és az idő hűvösebbé válik.

Az energiaigények nőni fognak, és mivel az energiahordozók megdrágultak, ez nyomást fog gyakorolni az ország valutatartalékaira és a líra árfolyamára. Eközben mit sem törődve az árak emelkedésével az ország vezetése a napokban sokkolta a piacokat egy újabb jegybanki kamatcsökkentéssel.