"Miért nem szállja meg az USA a szétesőben lévő, és emiatt a régió békéjét fenyegető Venezuelát?" - tette fel a kérdést tanácsadóinak és külügyminiszterének tavaly augusztusban Donald Trump az AP cikke szerint, melyet az Index szemlézett. A dél-amerikai országban ekkor már óriási volt a baj az olajár esése miatt, amelyen Nicolás Maduro elnök nem tudott úrrá lenni, zavargások törtek ki.

Trump tanácsadóit, köztük Rex Tillerson külügyminisztert és H. R. McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadót sokkolta a felvetés, hosszasan magyarázták neki, miért rossz ötlet az invázió. De Trump kitartott az ötlet mellett, Panama, illetve Grenada 80-as évekbeli megszállásával példálózva.

Az amerikai elnök másnap nyilvánosan is belengette a katonai akció ötletét, majd elmondta a kolumbiai elnöknek, Juan Manuel Santosnak, sőt, szeptemberben is beszélt erről az ENSZ Közgyűlésre érkező négy dél-amerikai vezetőnek, köztük Santosnak egy magánvacsorán, hiába kérték tanácsadói, hogy ne tegye. A fenyegetésre Maduro elnök egyik fia fenyegetéssel válaszolt: "Ha Venezuelát támadás éri, fegyverek fognak érkezni New Yorkba. Be fogjuk venni a Fehér Házat" - válaszolta.

A fotó forrása: Mandel Ngan/AFP.