A felek megvitatták "az olajtemelő országok arra irányuló törekvéseit, hogy kompenzálják az ellátásban esetleg keletkező bármilyen hiányt" - írta a szaúdi hírügynökség, további részletek ismertetése nélkül.

Az amerikai elnök ugyanakkor egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy Szalmán király beleegyezett az olajtermelés növelésébe, tekintettel a zavaros iráni és venezuelai helyzetre.

"Épp most beszéltem Szalmán szaúd-arábiai királlyal, és elmondtam neki, hogy az Iránban és Venezuelában lévő felfordulás és nehézségek miatt arra kérem, hogy Szaúd-Arábia növelje olajtermelését, esetleg 2 millió hordóval, ellensúlyozandó a különbözetet... Az árak túl magasak! Beleegyezett!" - tweetelte Trump. Az amerikai elnök nem részletezte, hogy milyen időkeretre vonatkozna az emelés.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) adatai szerint Szaúd-Arábia olajtermelése napi 10 millió hordó körül alakul. Egy olajipari forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a világ legnagyobb olajtermelőjének számító szaúdi királyság júliusban 11 millió hordóra tervezi növelni napi kitermelését, miután az OPEC megállapodott Oroszországgal és más olajtermelő országokkal együttes napi kitermelésük mintegy 1 millió hordós emeléséről.

Forrás: Mandel Ngan/AFP