Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból - tudósított a Euronews. Ha az út sikeres lesz, a NASA újabb eszközre tesz szert, amellyel orosz segítség nélkül, az Egyesült Államokból fel lehet jutni az ISS-re.

Az űrhajót egy Atlas V típusú rakéta emelte a magasba, és mintegy 30 perccel később Föld körüli pályára állt. Az űrhajó a tervek szerint a kilövés után 24 órával kapcsolódik össze az űrállomással, ahol 4-5 napot tölt majd, s utána visszatér a Földre, ahol ejtőernyő segítségével az új-mexikói sivatagban landol.

Az egyetlen utas egyelőre Rosie, a rakétaember, egy bábu, akit kék szkafanderbe öltöztettek, hogy mérni tudják, milyen hatások érik útközben a leendő űrhajósokat. Ezen kívül a Starliner több mint 200 kiló szállítmányt is visz az ISS-re.

Ha a kísérlet sikeres, a NASA újabb eszközre tesz szert, amellyel az Egyesült Államokból fel lehet jutni az ISS-re. Az űrsiklóprogram leállítása után ugyanis csak orosz Szojuz-űrhajókkal tudták ezt megtenni, most viszont Elon Musk milliárdos cégének Falcon 9 rakétáját és Crew Dragon űrhajóját használják.