A negyedik koronavírus által szedett bergamói áldozat is - akárcsak a vírus másik három áldozata -  idős férfi volt, egészségügyi állapota a fertőződést megelőzően is instabil volt. A 84 éves férfi kórházban feküdt egy másik betegség miatt, közölte a la Repubblica az Index.hu szerint az észak-olaszországi Lombardia régió hivatalos oldalára hivatkozva.

Angelo Borrelli polgári védelmi igazgató a lap információi szerint azt közölte, hogy Lombardia térségében 150 esetről tudnak, Olaszországban pedig összesen 188-ról - ez a vasárnap déli adatokhoz képest igen jelentős emelkedés, amikor is valamivel több mint 100 esetről érkezett hír.

Vesztegzárat rendeltek el

Vasárnaptól olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a kéthetes vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, minimum egy hétre bezárták az iskolákat, egyetemeket, a múzeumokat és a mozikat, lefújták a Velencei Karnevál utolsó két napját is és hétvégi sporteseményeket halasztottak el, továbbá kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további embereket tudnak karanténba helyezni.

Giuseppe Conte miniszterelnök éjszaka jelentette be a rendkívüli intézkedésekhez szükséges törvényerejű lépéseket, amelyek Venetóban 3500 embert, Lombardiában pedig közel 47 ezer lakost érintenek. A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította fel a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönt kockáztat.

Leállt a vonatközlekedés az osztrák-olasz határnál, a franciák szerint nincs szükség határzárra

Órákig állt a vasúti közlekedés az osztrák-olasz határnál: vasárnap este megállítottak egy Velencéből Münchenbe tartó vonatot, miután az olasz állami vasút értesítése szerint két utas is lázas tüneteket produkált. A két nőről kiderült, hogy nem a koronavírussal fertőződtek meg, a többi utas pedig jól van és egyelőre úgy tűnik, nincs vírusveszély a vonatokon, ezért újra járnak a vonatok a két ország között.

A illetékes francia miniszter bejelentette: az olaszországi fertőzések miatt nem látja szükségesnek a francia-olasz határ lezárását, írta hétfőn az MTI. A határzárnak nem lenne sok értelme, mert a vírusnak nem állják útját a közigazgatási határok - fogalmazott Jean-Baptiste Djebbari.

Több mint 230 millió euró a védekezésre, félelem a piacokon

Az Európai Unió 232 millió eurót - több mint 76,5 milliárd forintot - különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben az MTI beszámolója szerint. Az uniós biztos sajtóértekezletén elmondta, mivel már több mint 2600 ember vesztette életét, nincs más lehetőség, mint minden szinten felkészülni a járványra.

A befektetők pedig tartanak a járvány elterjedésétől, az ázsiai tőzsdeindexek jelentős esése után az európai mutatók is meredek lejtőn kezdték a hétfői kereskedést. Közben a menedéket jelentő arany árfolyama pedig emelkedőre került. (A piaci eseményekről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)