Lengyelország legnagyobb energiaszolgáltatója, a PGNiG kötelező ajánlatot tett a Baltic Pie gázvezetéken érkező gáz megvásárlására - tudósított a gazeta.pl. A még csak a tervezés szakaszában lévő tranzitrendszer Dánián és az Északi-tengeren keresztül szállít majd norvég gázt Lengyelországba. A foglalás 15 év szállítási erőre vonatkozik, amiért a cég 8,1 milliárd zlotyt (607 milliárd forint 4-es metró árának 1,3-szorosa) fizet.

Ezt megelőzően a lengyel Gaz-System gázvezeték-üzemeltető vállalat bejelentette, hogy a begyűjtötték a gázkereskedő cégek hosszú távú ajánlatait a Baltic Pipe-ban érkező energiahordozó vásárlásával kapcsolatban. A várható bevétel alapján dönthetnek a beruházók a vezeték lefektettéséről.

Fityiszt mutatnak

Azt nem lehet tudni, pontosan hány cég jelentkezett a rendszer használatára, csak a PGNiG hozta nyilvánosságra ezzel kapcsolatos terveit. A szállítási szerződéseket 2018. januárjának végéig írhatják alá az energiahordozó eladói és vásárlói. Ezzel újabb szöget üthetnek Oroszország európai gázszállítási hegemóniájába.

A végső döntést a Baltic Pipe építésének elindításáról a Gaz-System és az Energinet.dk valószínűleg a jövő év őszén hozza meg.

Susogás

A norvég gáz lengyelországi szállításához Norvégiában 122 kilométernyi gázvezetéket kell lefektetni. Az Északi-tenger fenekén egy 205 kilométeres szakasz húzódik majd és a projekt része, hogy újjáépítik a gáztározókat Dániában. Lengyelországban is ki kell építeni gázvezetékeket, hogy az ország belsejébe is tovább tudják szállítani a gázt. Becslések szerint 250 kilométernyi csőkígyót kell lefektetni és három új gáztározót kell építeni.

A Baltic Pipe teljes hossza 260-310 kilométer lehet (ebben nincs benne a norvég és a lengyel vezetékszakasz). A vezetéken keresztül Dániából Lengyelországba évi 10 milliárd köbméter gázt tudnak majd szállítani évente, Lengyelországból Dániába pedig hárommilliárd köbmétert.

A nyitókép forrása: Getty Images