Különösen fontos a jelölés, ha az élelmiszerrel kapcsolatos tájékoztatás vagy a címke egésze egyébként arra utalna, hogy az élelmiszer származási országa vagy eredetének helye más. Korábban többször előfordult, hogy egy olcsó, silány távol-keleti alapanyagból készült árut uniós termékként forgalmaztak a közösségben. Ezzel a módszerrel pedig könnyen be lehetett csapni a vásárlókat - olvasható a lapban.

Bár a rendelkezés már hatályos, a kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba. Az uniós előírás szerint a tájékoztatásnak tartalmilag kellően pontosnak és informatívnak kell lennie, az érintett országot, régiót, térséget pedig egyértelműen kell jelölni.

A csomagoláson a konkrét ország mellett szerepelhet az EU-s vagy EU-n kívüli megnevezés is, ahogyan az egyes tájegységeket, régiókat is feltüntethetik a feldolgozók. A jelölésnek emellett könnyen láthatónak, jól olvashatónak és adott esetben letörölhetetlennek kell lennie. A szóban forgó jelölés betűméretét szintén meghatározták, az információnak pedig ugyanabban a látómezőben kell lennie, ahol az áru származási helyét jelöli a gyártó.

A gyártó ugyanakkor a termék csomagolásán eltekinthet a fő összetevő származási helyének megnevezésétől, ez esetben azonban fel kell tüntetnie, hogy a szóban forgó alapanyag nem az élelmiszer származási országából vagy eredetének helyéről származik. Például egy almás desszert esetében a gyártónak fel kell hívnia a fogyasztó figyelmét, hogy az alma nem Magyarországról származik.