Natalija Jareszko azt mondta, hogy az ország a költségvetés 5 százalékát költi adósságszolgálatra, és a hazai össztermék (GDP) 5 százaléka megy el védelmi és rendfenntartással kapcsolatos kiadásokra.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Ukrajna 15,3 milliárd dollár értékben tervez végrehajtani adósság-átütemezést egy átfogó program részeként, amelynek keretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4 év alatt 17,5 milliárd dollár kölcsönt nyújt Kijevnek, más nyugati partnerek pedig további 7,5 milliárd dollárt.

A magánhitelezők viszont egyelőre elutasítják a kijevi vezetés javaslatait, míg az IMF elvárja, hogy a felek megállapodásra jussanak az IMF-hitel második részletének folyósításáról szóló júniusi döntés meghozatala előtt.

Az ukrán pénzügyminiszter nemrég azt mondta, hogy az adósság alakulásánál több forog kockán: az államháztartásra nehezedő terheket azért kell csökkenteni, hogy megnyíljon a lehetőség a gazdaság beindítására.

Az ukrán hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 17,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de a kormány azzal számol, hogy az év második felében megáll a zuhanás és 2016-ban már 2 százalékkal nő a GDP.