Havi 3-4 milliárd dollárt emészt majd fel jövőre Ukrajna gazdasága a háborús körülmények között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint – írja a Bloomberg.

Krisztalina Georgieva, az IMF igazgatója közölte, az újabb háborús fejlemények hatására ez az összeg akár még feljebb is kúszhat. Az államnak fenn kell tartania az alapvető társadalmi szolgáltatásokat, helyre kell állítania az infrastruktúrát és energiát kell importálnia, mindezekben pedig Georgieva szerint a nemzetközi közösségeknek is kötelességük segítséget nyújtaniuk az ukrán kormánynak.

Ukrajna idén eddig összesen 35 milliárd dollárt kapott a nemzetközi partnereitől támogatások és hitelek formájában. Az IMF múlt héten hagyott jóvá egy újabb, 1,3 milliárd dolláros sürgősségi finanszírozást az orosz megszállást elszenvedő országnak, ezzel együtt a valutaalap idén összesen 5 milliárd dollárt utalt Kijevnek.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra hívta fel az Ukrajnát anyagilag támogató országok figyelmét, hogy "mérték és kiszámíthatóság terén is előrelépésre lesz szükség". Az amerikai kongresszus a közelmúltban hagyott jóvá egy 4,5 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának, megfejelve az eddig folyósított 8,5 milliárd dollárt.

Az Európai Unión belül jelenleg még folynak az egyeztetések azzal kapcsolatban, jövőre elkülönítsenek-e összesen 18 milliárd eurót Ukrajna számára. Az Európai Bizottság egyelőre dolgozik az új terv részletein, a Bloomberg információi szerint a javaslat jövő hétre készülhet el.