Az orosz kormány vizsgálóbizottsága megerősítette, hogy az ukrán hadsereg offenzívája nyomán újra ukrán ellenőrzés alá került Harkiv környéki területeken az ukrán hatóságok letartóztattak orosztanárokat, akiket a megszállás alatt rendeltek oda tanítani - írja a Moscow Times. Ezt megelőzően Irina Verescsuk a kijevi kormány miniszterelnök-helyettese adott tájékoztatást a letartóztatásokról.

Verescsuk azt is elmondta, hogy 12 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak azért, mert az orosz tanrend szerinte kezdtek tanítani Ukrajnában, s ezzel megszegték az érvényben lévő törvényeket, továbbá mert ezzel megsértették a háborús szokásjogot is. Azt nem árulta el, hány tanárt vettek őrizetbe.

Az orosz orosztanárokat nem érinti

Az orosz vizsgálóbizottság megállapította, hogy az ukrán hatóságok valóban bűncselekményként kezelik az orosz tanrendnek megfelelő oktatást. A moszkvai oktatási minisztérium ugyanakkor megjegyezte, hogy nem Oroszországból érkezett tanárokat fogtak el, hanem helyieket. Az előbbiek a tárca tájékoztatása szerint biztonságban vannak az orosz ellenőrzés alatt lévő területeken.

A nyár folyamán arról érkeztek hírek, hogy magas fizetéssel igyekeznek toborozni Oroszországban tanárokat arra, hogy Ukrajnába menjenek segíteni az orosz tanrend bevezetését. Ukrán oldalon ezt hogy, hogy nem úgy értelmezték, hogy része az elfoglalt terület Oroszországhoz csatolásának.