A Nemzetközi Valutaalaptól mintegy 18 hónapra szóló friss finanszírozás egy nagyobb, 15-20 milliárd dolláros csomag horgonyaként szolgálhatna, amely segítene Ukrajnának átvészelni az orosz invázió okozta gazdasági válságot - mondta Oleg Ustenko, a tanácsadó.

Elmondta, hogy ukrán tisztviselők kapcsolatban állnak a globális hitelezővel a lehetséges kéréssel kapcsolatban, hozzátéve, hogy a cél a minél gyorsabb előrelépés kell, hogy legyen.

Az IMF nem kívánt nyilatkozni.

Ustenko megjegyzései alig több mint két héttel azután hangzottak el, hogy az ukrán központi bank kormányzója, Kijlo Sevcsenko a Reutersnek azt mondta, hogy két vagy három év alatt akár 20 milliárd dollárt is kér az IMF-től - ez az összeg jóval meghaladná az alap "kivételes hitelezési korlátját".

A nagy összegű kérés heves vitát váltott ki az IMF-en belül, mivel az ukrán adósság fenntarthatóságát is megkérdőjelezte volna.

A felülvizsgált terv egy 2015-ben, az ukrajnai Krím-félsziget orosz megszállása után elfogadott finanszírozási csomag mintájára készült volna, amely 17,5 milliárd dollár IMF-finanszírozást tartalmazott, de hozzájárult a teljes 40 milliárd dolláros finanszírozás mozgósításához.

"Egy 5 milliárd dolláros IMF-program összhangban lenne a korábbi finanszírozási szintekkel, és katalizátorként szolgálhatna más forrásokból, többek között az EU, az (amerikai) államkincstár és más egyes országok finanszírozásához" - mondta Ustenko a Reutersnek.

Ukrajna korábbi 5 milliárd dolláros hitelprogramját márciusban törölték, mivel az IMF az orosz invázió első heteiben 1,4 milliárd dollárnyi sürgősségi finanszírozást hagyott jóvá kevés feltétellel.