Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint 2022 végéig összesen több mint nyolcmillió ukrán fogja elhagyni Ukrajnát. Szintén az ENSZ adatai alapján közel ötmillió lakos hagyta el az országot a háború kezdete óta, azonban csaknem egymillióan vissza is tértek szülőhazájukba - írja a pozsonyi Új Szó.

„Azt mondják, úgy látják, hogy már biztonságosabb a helyzet, főleg a nyugati területeken, és, hogy többet nem akarnak az országon kívül tartózkodni. Fel vannak készülve a visszatérésre, és arra is, hogy itt maradjanak” – mondja az az Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsenko.

Az Emberjogi Liga igazgatója, Zuzana Števulová szerint természetes jelenségről van szó. Különböző okok miatt térnek vissza: valakik azért, hogy gondoskodjanak a mozgássérült rokonaikról, vagy ellenőrizzék a volt lakhelyüket. Grigori Mesežnikov politológus azt állítja, vannak olyan férfiak is, akik harcolni térnek vissza hazájukba és annak olyanok, akik azt gondolják, most biztonságosabb a helyzet, mint amikor kénytelenek voltak elhagyni az országot.

Ivo Samson biztonsági elemző is természetesnek gondolja ezt az első ránézésre furcsa folyamatot: Az emberek, akik elmenekültek a háború kezdetekor, most átmeneti helyeken laknak, így természetes, hogy szeretnének visszatérni az országukba, és találkozni az ismerőseikkel.