Az ukránok februárban visszaverték a Kijev elfoglalására tett kísérletét és arra kényszerítették Moszkvát, hogy helyezze át a fókuszt a Donbász-régió elfoglalására. Avril Haines, a több hírszerzési ügynökséget, így a CIA-t is felügyelő nemzeti hírszerzési igazgató a rendelkezésére álló információk alapján úgy látja, hogy ezzel együtt sem várható a háború gyors befejezése.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten rendezett németországi G7 csúcs idején azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek és a G7 többi vezetőjének, hogy szeretné, ha az év végéig véget érne a háború, a Haines által elmondottak ugyanakkor arra utalnak, hogy az Egyesült Államok hírszerzése nem számít a hadihelyzet gyors változására, az Ukrajnába érkező több milliárd dollár értékű nyugati fegyver ellenére sem - írja a lap.

Három lehetséges forgatókönyv

Haines három forgatókönyvet vázolt fel, ezek közül a legvalószínűbb, hogy

  • az oroszok folytatják az előrenyomulást, de nem érnek el áttörést.
  • Ennél kisebb a valószínűsége annak, az orosz erők jelentős áttörést érnek el,
  • ahogyan annak is, hogy stabilizálódik a frontvonal, esetleg Ukrajna szerez vissza területeket az ország déli részén, elsősorban Herszon térségében.

"Érzékeljük, hogy Putyin rövid távú katonai céljai és az ehhez szükséges erőforrások között egyfajta eltérés látható. Nincsenek összhangban az ambíciói és a katonái által véghezvihető tettek". A hírszerzési vezető ezért arra számít, hogy Oroszország a harctéri akciók helyett inkább más eszközöket használ majd érdekei érvényesítésére, olyanokat, mint a hekkertámadások, az energiaexporton keresztüli nyomásgyakorlás, vagy az atomfegyverekkel való fenyegetés fokozása.

Ugyanakkor, az orosz elnök korábbi nyílt jelzései ellenére a konfliktus egyelőre jóval a nukleáris küszöb alatt marad.