A Finnair légitársaság zavarokat észlelt repülőgépeinek GPS-jelzéseiben az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávé közelében, míg más repülőgépek vasárnap óta hasonló problémákról számoltak be Finnország és Oroszország keleti határa közelében - közölték a finn hatóságok.

Az interferencia nem sokkal azután kezdődött, hogy Sauli Niinisto finn elnök szombaton Washingtonban találkozott amerikai kollégájával, Joe Bidennel, hogy megvitassák a Finnország és a NATO közötti védelmi kapcsolatok elmélyítését Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt.

Sanna Marin miniszterelnök szerdán a Reutersnek azt mondta, hogy nincs információja a zavargások forrásáról, sem arról, hogy azok Oroszországból eredtek-e. A külügyminisztérium közölte, hogy vizsgálja a történteket - olvasható a portálon.

A Kreml nem kommentálta az ügyet.

A finn Traficom közlekedési és kommunikációs ügynökség szerint a repülés továbbra is biztonságos, mert a légitársaságoknak van protokolljuk az ilyen helyzetekre. A Transaviabaltika litván légitársaság a Reutersnek azt mondta, hogy 18 járatot volt kénytelen törölni Helsinki és a kelet-finnországi Savonlinna között, miután a GPS hiánya miatt nem lehetett leszállni. A savonlinnai repülőtéren nincs alternatív navigációs berendezés.

A nap elektromágneses sugárzása és a jelzavarás az egyetlen két ok, amely magyarázatot adhat az ilyen hosszan tartó, több repülőgépet is érintő zavarokra - mondta a Reutersnek Jukka Savolainen a hibrid fenyegetésekkel szemben fellépő HybridCoE páneurópai szervezet vezetője.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.