A február 24-én megindult orosz invázió ellenére Ukrajna paralimpikonjai tisztesen helytállnak a kínai fővárosban megrendezett téli olimpiai játékokon. Vasárnapig tart a versenysorozat, amin eddig 6 aranyat, 7 ezüstöt és 4 bronzot szereztek az ukránok. Őket csak Kína előzi meg, összesen 27 medállal, amiből 8 arany. 

A pekingi paralimpiai játékok múlt hét péntek óta zajlanak, közvetlen előtte egy nappal a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) kizárta a háborút kezdeményező Oroszország és a vele szövetséges Fehéroroszország versenyzőit. Az eredeti tervek szerint semleges színekben indultak volna, de több állam megfenyegette a szervezőket, hogy eláll a részvételtől, ha beengedik az agresszor országok versenyzőit.

A bizottság elmondása szerint a döntésre azért is szükség volt, mert az olimpiai faluban nőtt a feszültség a sportolók közt, és már nem tudták garantálni a versenyzők épségét. A megpróbáltatások, konfliktusok és az otthoni hírek miatt több ukrán versenyző is lemondta szereplését.

Edzőjük és az egyik aranyérmesük a kelet-ukrajnai Harkivból érkezett a tornára, ami a folyamatos rakétatámadások miatt ma már romokban van. Egy 19 éves biatlonista lány úgy tudja, édesapját elkapták és megverték az oroszok, ő ezért szállt ki a versenyből - derül ki az Al Jazeera cikkéből.

Az ukrán sportolóknak még szerdán és pénteken is lesz lehetőségük további érmeket szerezni. 

Magyarország egyetlen versenyzője, a 25 éves Dumity Richárd csütörtökön áll először rajthoz óriás-műlesiklásban.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.