Az Innocenti Report Card 17: Places and Spaces című jelentésben 39, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), illetve az Európai Unióhoz tartozó országot vizsgáltak. A jelentésben megállapítják, hogy a fejlett országok közül több még a saját határain belül élő gyermekek egészségével sem törődik megfelelően - idézi az Euronews.

A vizsgálat során olyan faktorokat vettek figyelembe, mint a környezetszennyezés, a levegő minősége, a rovarirtók használata, a szemét, beleértve az elektromos hulladékot is, az ólom mennyisége, a biztonságos utak, valamint a zöld területekhez való hozzáférés. A kutatás összeállítói leszögezik: még a vizsgált 39 fejlett az országokban is több mint 20 millió gyereknek vérében magas az ólomszint.

Ha mindenki olyan mértékben fogyasztaná a rendelkezésre álló erőforrásait, mint az emberek Kanadában, Luxemburgban és az Egyesült Államokban, akkor legalább 5 Földre lenne szükség - állapítja meg a jelentés.

Sok fejlett ország igyekszik viszonylag egészséges környezetet teremteni a határaikon belül élő gyermekeknek, ám ezek az országok a világ legnagyobb környezetszennyezői, így a bolygó más részein élő gyermekek környezetét tönkreteszik.