Csütörtökön az Európai Parlament javaslatát elfogadta az Európai Bizottság, így megegyezés született az uniós digitális Covid-tanúsítványról. Az új uniós okmány célja, hogy megkönnyítse a szabad munkavállalást és az idegenforgalmat az államszövetségen belül, tartalmazni fogja az oltással, a koronavírus-tesztelésekkel és a betegségből való felépüléssel kapcsolatos információkat minden állampolgár esetében. Egyelőre viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákkal oltottak azok, akik mindenhova korlátozás nélkül utazhatnak majd, így azok a magyarok, akik a Sinopharm és Szputnyik V. oltásokat vették fel csak akkor mehetnek egy másik tagállamba, ha az elfogadja a két nem vizsgált és engedélyezett vakcinát.

„A tesztelési fázisnál tartunk a tagállamainkban, amelyeknek el kell végezniük a maguk házi feladatát. Ha nem is mindegyikük, de a többségük készen áll. Olaszország például ebből a szempontból kiváló. Mindenesetre arra számítunk, hogy júniusban bevezetjük az EU-s védettségi igazolványt, ami Európa hozzájárulása a turizmus újbóli fellendítéséhez” – válaszolta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Rómában a G20-csoport és EU-s döntéshozó szerv egészségügyi találkozóján az Euronews szerint.

A hivatalosan EU Digital COVID certificate-nek nevezett dokumentum mobilapplikációban is elérhető lesz.

„Olaszország nyitva áll az egész világ turistái előtt, ez a fő üzenet, amelyet el akarok küldeni. Nagyszerű, hogy lesz európai zöldkártya, de már előbb bevezetjük a saját zöldkártyánkat, amelyről egyeztetünk az Európai Bizottsággal, hogy a kettő ugyanolyan értékű legyen. Az EU-s védettségi igazolványt megelőzően az olasz zöldkártya is hasznos lesz” – mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök.

A csúcstalálkozón a Pfizer/BioNTech cég ígéretet tett rá, hogy a következő másfél évben 2 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát juttat el közepes és alacsony jövedelmű országokba, a Johnson & Johnson alelnöke, Paul Stoffels pedig bejelentette, hogy megállapodtak a Gavi oltóanyag-szövetséggel arról, hogy 200 millió adag vakcinát bocsátanak szegény országok rendelkezésére.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.