Az orosz energiaügyi minisztérium szerint ugyan az ország olajvezeték-rendszerét üzemeltető Transznyefty igyekszik megszüntetni azt a szennyezést, amely miatt le kellett állítani az európai olajexportot a Barátság vezeték északi és déli ágán is, ám az ügy teszteli az oroszok válságelhárító képességeit - írta a Radio Praha.

A cseh nemzeti tartalékok 84 napra elegendőek, azaz hattal kevesebbel a 90 napos EU-s elvárásnál, ami azzal a következménnyel jár, hogy litvionvi olajfinomító nem fordulhat közvetlenül a tárolásért felelős szervezethez nyersanyagigényével, ha kifogy a saját tartaléka, hanem ehhez kormánydöntésre lesz szükség. Az üzem ugyanis öt napja működik utánpótlás nélkül, amivel elfogyasztotta hét napra elegendő tartaléka javát.

QP | Quality Placement

Nem lesz semmi baj!

Csehország ugyan az Inolstadt vezetéken is importál kőolajat - ez más tulajdonságokkal rendelkezik, mint az Oroszországból érkező nyersanyag -, ám ezt teljes egészében a Kralupyban lévő olajfinomító dolgozza fel. Ezért a litvinovi gyárnak néhány nap múlva engedélyt kell kérnie a nemzeti tartalék megcsapolására.

Hírek szerint az orosz szállítások gyorsan újraindulhatnak, de hetek is eltelhetnek, mire minden felhasználóhoz eljut a nyersanyag. Komoly gondot jelent, hogy a Barátság vezeték fehérorosz szakaszában több millió tonna szennyezett olaj poshad a csőben. Pavel Svagr az állami nyersanyagtartalékokért felelős szervezet igazgatója azt üzente az autósoknak, hogy nincs szükség tartalékolásra, lesz elég üzemanyag a kutakon és nem kell attól tartaniuk, hogy szennyezés kerül az autóik tankjába.

Már a vésztartalék fogy

A varsói energetikai minisztérium felszabadította Lengyelország nyersolaj-tartalékának egy részét, hogy biztosítsák az ország finomítóknak ellátását nyersanyaggal. A tárca összességében 800 ezer tonna tartalékot szabadított fel - vette át a gazeta.pl az IAR és a Reuters hírét. Lengyelország a többi EU-tagállamhoz hasonlóan 90 napra elegendő stratégiai olajtartalékkal rendelkezik.

Az intézkedésnek köszönhetően Lengyelországban a finomítók szünet nélkül működnek, és a benzinkutak folyamatosan kapnak üzemanyagot. A IAR szerint az 500 ezer tonnás első tartalékot már április 26-30 között mozgósították.

Lengyelországban is nyugtatgatják az embereket a Barátság kőolajvezeték körüli zavarokkal kapcsolatban. Az ország legnagyobb üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó cége, az Orlen bejelentette, hogy az üzemanyagtöltő állomásain eladott üzemanyag megfelelő minőségű, és nem fenyeget az ellátási hiány veszélye sem. A másik nagy cég, a Lotos, hasonló közleményt adott ki.