Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők 1 százalékos visszaesést vártak a novemberben mért 2 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban 1,9 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, összhangban az elemzői várakozásokkal, míg novemberben 2,8 százalékos volt a növekedés - írja az MTI.

Az Európai Unióban havi szinten 1 százalékkal esett vissza, éves összevetésben viszont 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben, a novemberben mért 2,1 százalékos, illetve 3,7 százalékos növekedés után. (Eszeveszett költekezés decemberben - szórta a pénzt a magyar.)

A tavalyi év egészében 2016-hoz képest átlag 2,6 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom úgy az unióban, mint az euróövezetben.

Az előző év decemberéhez képest az euróövezetben 1,3 százalékkal, az unióban pedig 1,2 százalékkal nőtt az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg a benzinkutaké az euróövezetben 0,8 százalékkal csökkent, az unióban viszont 0,4 százalékkal bővült. A nem élelmiszeripari termékek eladása az euróövezetben 2,7 százalékkal, az unióban pedig 3,7 százalékkal ugrott meg.

Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben Máltán (12,4 százalék), Romániában (10,1 százalék) és Lengyelországban (9,2 százalék) nőtt az éves kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést mértek Luxemburgban (-20,7 százalék) és Belgiumban (-2,5 százalék).

Havi összehasonlításban az euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, a nem élelmiszeripari termékek eladásai pedig 1,2 százalékkal mérséklődtek decemberben. Az unióban ugyancsak 0,7 százalékkal esett vissza az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása, a nem élelmiszeripari termékeké pedig 1,1 százalékkal.

Novemberhez képest leginkább Luxemburgban (-6,2 százalék), Írországban (-2,7 százalék) és Szlovéniában (-2,3 százalék) esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. A legerősebb növekedést Máltán (+3,1 százalék), Észtországban (+1,8 százalék) és Romániában (+1,3 százalék) mérték.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon éves szinten 5,8 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom decemberben.