Egyre több csapatot vonnak ki az oroszok Ukrajna északi részéből, Kijev környékéről, miközben az inváziós erők a megtámadott ország déli részén erősítik támadásaikat - állította az amerikai védelmi tárca egyik vezető tisztviselője az USA hadseregének Stars and Stripes című sajtóorgánumában a BBC jelentése szerint.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint az orosz támadó erő kétharmadát visszavonták Kijev környékéről Fehéroroszországba, amely tapló módon az orosz katonaság rendelkezésére bocsátotta területét az invázióhoz. A szakértő szerint a washingtoni védelmi tárcánál arra számítanak, hogy a visszavont egységeket rendbe szedik, esetleg feltöltik az állományukat, és visszaküldik Ukrajnába.

Az oroszok most a megtámadott ország délkeleti részére akarnak koncentrálni - ahogy azt a moszkvai hadügyminisztérium jelezte is -, erre utal egyebek mellett, hogy a Mariupol ostromától számos csapatot elindítottak észak felé, Donyeck, Donbasz "fővárosa" irányába. A kikötőváros azt követően sem tudták bevenni, hogy a civil lakosságot nem kímélve rommá lőtték.