Az orosz vezetés fű alatt azzal fenyegetőzik, hogy a Kazahsztánból származó olajat is fegyverként használhatja az európai országok ellen, ha azok támogatják Ukrajnát. Így értelmezi Julian Lee, a Bloomberg energiaiparral foglalkozó szakírója azt a hírt, hogy a napokban egy orosz bíróság elrendelte a CPC (Caspian Pipeline Consortium) olajvezeték fekete-tengeri termináljának lezárását olajszivárgásokra hivatkozva. Pár nappal később ugyan 200 ezer rubeles (1,4 millió forint) büntetésre változtatták a döntést - derül ki a Reuters híréből -, így új újraindul a csövön az olajexport, de az ügy jelzi, hogy az oroszok rajta tartják a kezüket a vezeték csapján.

A CPC-n áramló olaj 90 százaléka Kazahsztánból származik, ám ha Vlagyimir Putyin olyan eszközöket keres, amelyekkel manipulálhatja a világ olajpiacát – és vélhetően nem áll tőle távol ez a szándék –, akkor ez a vezeték ideális lehet. A helyzet ugyanis az, hogy naponta 1,5 millió hordó olajat juttat a világpiacra, ami több mint a napi világfelhasználás egy százaléka. Eközben ha ezt zárják le, akkor nem az orosz olajkivitel csökken, miközben a fekete arany ára egy ekkora kiesést már lereagál.

„Független” bíróság

Természetesen a Kremlnek látszólag semmi köze a dologhoz, hiszen egy független bíróság rendelte el a 30 napos lezárást, amit később pénzbírságra változtattak, ám a körülmények kétséget ébresztenek a függetlenséggel kapcsolatban. Az olajszivárgást, amire hivatkozva a bíróság döntött, egy olyan orosz miniszterelnök-helyettes vezetésével vizsgáltak ki, aki ugyan tapasztalt agrárszakember, de nem járatos az olajiparban. Emellett az elmúlt évtizedekben számos példát láthattunk arra, hogy jogi indokokkal szorítottak ki nyugati olajcégeket – mindenekelőtt a TNK-BP-t – az orosz olaj- és gáziparból.

Eközben a CPC exportterminálján számos szerencsétlen esemény történt, mióta az orosz hadsereg rátámadt Ukrajnára. Például március végén részlegesen le kellett zárni egy hónapra, mert egy vihar állítólag károkat tett benne. Június közepén ismét felfüggesztették a tartályhajók töltését, mert arról jött hír, hogy második világháborús aknákat találtak a vízben.

Irány Európa

A CPC-n keresztül exportált olaj tipikusan Európában talál vevőkre. Jelentős része az olaszországi Trieszt kikötőjéből jut el vezetéken Közép-Európába, így a mediterrán térség olajpiacára jelentős hatással van. A tankhajók adatai alapján készült Bloomberg-gyűjtés szerint az Azerbajdzsán, Kazahsztán, Líbia, az Északi-tenger és Nyugat-Afrika felől érkező európai olajimport több mint napi egymillió hordóval esett júniusban. Főként a líbiai és a CPC-n ékező fekete arany kiesése jelenthet gondot, mert ezek viszonylag könnyen, olcsón finomítható olajok, amelyeket nehéz pótolni.

A Bloomberg szakírója összességében úgy véli, hogy a CPC átmeneti leállítása világos üzenet volt Európának, hogy Moszkva majd hogy nem akkor okoz gondot a kontinens olajellátásában, amikor csak akar. Nem sokat enyhít a problémán, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök azt mondta, kormánya diverzifikálni fogja az ország olajexportjának útvonalait, hogy legyen alternatívája a CPC-nek, amennyiben azt újabb sajnálatos esetek miatt lezárnák.