A Businerss Insider egy Aldi-Lidl összehasonlító cikket közölt a németországi élelmiszerláncokban elérhető kereseti lehetőségekről.  Mindez annak apropóján történt, hogy a Lidl június elsejével 14 euróra (mintegy 5400 forintra) emeli június elsejétől németországi alkalmazottainak órabérét, ami másfél euróval több, mint eddig - de pont ugyanannyi, mint amennyit az Aldinál átlagosan keresni lehet.

A cikk szerint a gyakorlatban ez a 14 valójában valamivel több is, mivel a lokális viszonyoktól és a szakmai tapasztalattól függően már a legalacsonyabb kezdő fizetés is 18 eurónál  (mintegy 6900 forint) fog kezdődni. Plusz szabadságpénz, plusz jutalom, plusz karácsonyi pénz.

A Lidl a béremeléssel az Aldi után lépet, amely április óta alkalmazza a 14 órás minimumbért. A két cég döntése mögött nem a Magyarországon megszokottá váló, egymás elleni bérharc játszik főszerepet, sokkal inkább a német infláció felpörgése, és az, hogy ennek hatására 2022 júliusától 10,45 euró (vagyis: mintegy 4500 forint) lesz a törvényileg előírt minimál órabér.

A Forbes kontraszt gyanánt ráfűzte a hírre magyarországi bérezési limiteket is: nálunk a minimálbér 1150 forintra jön ki, illetve a szakképzettséget kívánó munkakörben a garantált bérminimum 1495 forint. Ennél  azonban a kiskereskedelmi láncok jóval magasabb fizetést adnak. Az Aldi idén Magyarországon már januárban bejelentette az első béremelési lépcsőfokát:  az új belépőként munkát vállaló áruházi eladó, vagy logisztikai munkatárs kezdő bére 8 órás munkarendben bruttó 362 600 forintra emelkedett, az Aldinál töltött 6. évtől pedig bruttó 432 100 forintra.