Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Átalakulnak az Aldi saját márkás üdítőitalai: a cég ugyanis eltávolítja a műanyag szívószálakat, amelyeket eddig hozzácsomagoltak a dobozos innivalókhoz. A jelentős környezeti terhelést jelentő műanyagok helyét újrahasznosítható, papírból készült verziók veszik át - írja a Retail Gazette nemzetközi kiskereskedelmi szakportál. 

70 millióval kevesebb műanyag

Ezzel a lépéssel az Aldi 70 millió darab műanyagszívószáltól szabadul meg, ez pedig évente több mint 100 tonna nem újrahasznosítható műanyagot jelent. Az új szívószálak ráadásul FSC-tanúsítvánnyal is rendelkeznek, azaz fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származik.

A boltlánc többi terméke esetében is igyekszik csökkenteni, 2025-re egészen pontosan a jelenlegi szint felére mérsékelné a műanyagcsomagolás arányát. A cég szerint jó úton haladnak, hogy 2025 végére az összes termékük csomagolása újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen. Az Aldi szerint egyébként a vásárlók környezetbarát termékeket szeretnének látni, és a műanyag szívószál az egyik olyan dolog, amelyekről egyre inkább lemondanak, hogy így segítsék a környezetvédelmet.

Zöld volt a húsvét is

A szívószálak zöldebbé tétele mellett a húsvéti édességek is kizöldültek az Aldinál. Összesen 2 millió darab műanyagtól szabadítja meg a húsvéti ünnepekre készült édességeit. Így például bizonyos húsvéti csokitojások alja lapos, azaz négyzet alakú lett. Idén összesen 6 húsvéti termékcsoport újult meg és lett teljesen műanyagmentes. Az Aldi ezekkel 29 tonna műanyagnak int búcsút.

Az Aldi mellett a különböző boltláncok is felveszik a harcot a nehezen újrahasznosítható műanyaggal: az Ikea például már 2020-ban kivonta a kínálatából az egyszer használatos műanyag termékeket, köztük a műanyag szívószálakat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket, italkeverőket, fagyasztótasakokat, szemeteszsákokat, valamint a műanyaggal bevont papírtányérokat és poharakat.

A Tescónál például ezentúl a puha műanyagcsomagolásokat, például a különböző csipszes zacskókat, állateledel-tasakokat vagy például a kenyerek csomagolásat is le lehet adni az angliai és walesi üzletekben. Jelenleg a legtöbb puha műanyag nem kerül újrahasznosításra, hanem a szeméttelepeken végzi, ezért a Tesco egy újrahasznosítási hálózatot hoz létre.

A Lidl, a Spar és az Auchan is felvette a kesztyűt, és igyekszik minimalizálni a műanyagok felhasználását, például újrahasznosítható zacskók bevetésével.