Egyre jobban fokozódik a leggyorsabban növekvő európai vállalatok bővülésének tempója - derül ki a Financial Times idei listájából, amely 2014 és 2017 között elért növekedésük alapján rangsorolta a vállalatokat. Egy évvel ezelőtt legkevesebb 34,7 százalékos ötéves tempóval lehetett feljutni az ezres listára, míg idén 37,7 százalék volt a küszöb. A listán három cseh vállalat szerepel - adta hírül a Radio Praha.

Közülük a legjobb eredményt az Accolade Holding érte el, amely üzleti infrastrukturális fejlesztésekkel foglalkozik Közép-Európában. A vállalat az 56. helyen kötött ki annak köszönhetően, 2014 és 2017 között 1555 százalékkal bővítette bevételeit. A cég ipari parkokkal, logisztikai és e-kereskedelmi rendszerekkel rendelkezik Csehországban és Lengyelországban, továbbá birtokolja a Brno-Turany Airportot, Csehország második legnagyobb repülőterét.

A Software Desing and Engineering nevű cég a 171. lett 770 százalékos ötéves bővüléssel.

A harmadik cseh vállalat a listán a Zoot onlline divattervező, amely 462 százalékos ugrással a 330. helyre került. Ez a vállalkozás jelenleg pénzügyi gondokkal küszködik, ezért leállította úgynevezett boldogságfülke szolgáltatását, amelyben a vásárlók a címükre kiszállított ruhák közül válogathatták ki, mit vesznek meg.