A Gazprom 2022. január 1. és október 15. között 327,4 milliárd köbméter gázt termelt ki, ami 18 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A vállalat gázszállító rendszeréből származó gáz iránti kereslet a hazai piacon ebben az időszakban 5,2 százalékkal csökkent. A nem FÁK-országokba irányuló export 41,4 százalékkal 89,3 milliárd köbméterre csökkent. A Gazprom a visszaigazolt igényeknek megfelelően szállít gázt – közölte a vállalat közleményében, amelyet a 444 szúrt ki az akm.ru oldalon.

A Gazprom megjegyzi továbbá a Kínába irányuló gázexport növekedését a Power of Siberia gázvezetéken keresztül a CNPC-vel kötött kétoldalú hosszútávú szerződés alapján. A szállítások rendszeresen meghaladják a napi szerződéses mennyiségeket. Viszont az látszik, hogy miközben Európa már töredékét kapja csak az orosz gázmennyiségnek úgy, hogy a legnagyobb vevője volt a Gazpromnak, bőven 70 százalék körüli részesedéssel.

Azonban már tavaly azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elkezdte augusztustól korlátozni a szállított gázmennyiséget, az európai piac részaránya csökkenőben is volt. Tehát eleve Kína és India növekvő vásárlói kedve sem tudta kiváltani az európai vevőket. Pedig a Gazprom már 2022 augusztusa óta nem szállított az Északi Áramlaton földgázt (majd a csövek egy-egy szakaszát felrobbantották), a Jamal vezetéket a tavasz végére kapcsolták le, az ukrajnai tranzit is visszaesett, tehát egyedül a Magyarországra befutó Török Áramlaton van normál kapacitás az exportban.

A gázkitermelésről több telepről is hiányoznak a nyugati cégek

Fontos megemlíteni, hogy az Exxon által vezetett óriás Szahalin-1 orosz csendes-óceáni projekt olajkitermelése összeomlott, miután az amerikai nagyvállalat nem volt hajlandó elfogadni a helyi hajózási biztosításokat, mivel a nyugatiakat szankciókkal sújtották. A probléma pedig lehet, hogy eléri a földgázkitermelési részleget is, mivel a nyugati cégek a gáz felhozásához szükséges berendezéseket nem tudják fejleszteni a technológiai eszközök importtilalma miatt.

A Szahalin-2 (oroszul: Сахалин-2) projekt magában foglalja a Piltun-Asztohszkoje olajmező és a Lunskoje földgázmező fejlesztését az Ohotszki-tengeren, a Szahalin-szigeten, valamint a kapcsolódó szárazföldi infrastruktúrát. A projektet a Sakhalin Energy Investment Company Ltd. irányítja és üzemelteti. Innen lelépett már a Shell, így a gázkitermeléshez szükséges technológiát ugyancsak nehéz biztosítani.