A holland Nexperia nevű chipgyártó cég 63 millió fontért meg kívánja vásárolni a brit Newport Wafer Fab nevű félvezetőgyártó céget. A tranzakcióban nem lenne semmi különös, azonban a Datenna nevű, kínai befektetéseket elemző cég adatai arról árulkodnak, hogy így valójában a kínai állam szeretné betenni a lábát a brit chipszektorba - írja az elemzésre hivatkozva a CNBC.com.

A Datenna szerint ugyanis a Nexperia legnagyobb tulajdonosa, a kínai Wingtech Technology több lépcsőn keresztül a kínai állam befolyása alatt áll. Szerintük a kínai cég végső tulajdonosa több áttétellel az állami tulajdonban lévő, az Államtanács Eszközfelügyelő és Ügyintéző Bizottsága, amely a Kínai Népköztársaság különleges szerve, illetve az állam által alapított félvezetőipari befektetési alap. Az elemzés szerint a Wingtech részvényeinek 30 százaléka vezethető vissza közvetlen kínai állami, vagy állami befolyás alatt álló tulajdonoshoz. Az értesüléseket, sem a Wingtech, sem a kínai állam nem kívánta a CNBC-nek kommentálni.

A Wingtech maga a Sanghaji Értéktőzsdén jegyzett cég, amely okostelefonok összeszerelésével és más szórakoztatóelektronikai cikkek gyártásával foglalkozik. Az elmúlt években azonban egyre inkább elkezdtek nyitni a félvezetők irányába. A cég mintegy 20 ezer főt foglalkoztat, s piaci értéke eléri a 18 milliárd dollárt, s természetesen nem az egyetlen, amely mögött a kínai állam áll.

Az autóiparra mutatnak, másra mennek

A Dél-Walesben egy 26 hektáros területen a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen szilícium-ostyákat gyártó NWF 400 alkalmazottat foglalkoztat, s nagyjából 8 ezer ilyen terméket képes hetente előállítani. Az NWF 200 milliméteres ostyáit nagyrészt az autóiparban használják fel, abban az iparágban, amelyet különösen érzékenyen érintett az elmúlt évben kialakult chiphiány.

A brit törvényhozásban vannak akik aggódnak amiatt, hogy a ritkaságszámba menő fejlett chipgyártó gyár kínai kézbe kerül. A chiphiány súlyosabbá válásával ugyanis egyre több ország kezd erre az iparágra is úgy tekinteni, mint amely stratégiai fontossággal bír. A brit kormány egyelőre nyilatkozatuk szerint úgy tekint az ügyre, mint amit figyelemmel kell kísérni, de egyelőre nem kíván beavatkozni a tranzakcióba.

A szintén holland székhelyű Datenna elemzői szerint a kínai félvezetőipar egyelőre lemaradónak tekinthető a többi gazdasági nagyhatalomé mögött, azonban egyre erősebben törekednek arra, hogy kapacitásaikat akár külföldi akvizíciókkal is növeljék, s ezeket nem egyszer állami tőkealapok hajtják végre. A kínai állam egy egész sor európai chipgyártó cégben szerzett részesdést Európában az elmúlt évtizedben. A pekingi Canyon Bridge például 2017-ben szerezte meg a brit Imagination Technologiest 550 millió fontért. A szintén állami hátterű Tsinghua Unigroup 2018-ban a francia chipgyártót, a Linxenst vette meg 2,6 milliárd dollárért, a Jianguang Asset Management pedig a holland Ampleont kebelezte be 2015-ben 1,7 milliárd euróért. Mindezek mögött az akciók mögött látszik a kínai befolyás növekedése.

Kínai terjeszkedéstől tartanak

A kínai befolyás megjelenését sokszor követi a vezetés leváltása kínaiakra, illetve a technológiai transzfer Kína felé. A Nexperia fiatal vezetője a kínaiak többségbe kerülését követően lemondott, utódja kínai lett. A Linxens 2019-ben már bejelentette egy gyártó és kutatóközpont létrehozását Kínában. Van olyan cég, amelynek a fókusza változott meg a kínai tulajdonszerzést követően, például az Ampleon, amely a repülőgépipar és a hadiipar felé kíván nyitni.

Kína hatalmas félvezetőéhsége érthető. Az ázsiai kommunista ország félvezető piaca a legnagyobb a világon, ugyanakkor az otthoni kereslet mindössze 15 százalékát képes a kínai ipar kiszolgálni. Az úgynevezett "Made in China" terv szerint ezt az arányt kellene 2025-re 70 százalékra emelni - emlékeztet az összefoglaló.