A vizsgálatok szerint az Evusheld két komponensének koronavírus semlegesítési képessége olyan szintű, amely megfelelő védelmet nyújt a Covid-19 betegség omikron (B.1.1.529) variánsával szemben. Ezek a korai adatok, melyeket az omikron variáns úgynevezett pszeudovírus teljes tüskefehérje tesztje révén végeztek, megerősítik, hogy az Evusheld két komponense, a tixagevimab és a cilgavimab kombinációja minden jelenleg ismert vírusvariánssal szemben hatékony védelmet biztosíthat -közölte az AstraZeneca.

A tanulmányt az USA Élelmiszer és Gyógyszerhatóságának (FDA) független szakemberei végezték, a  kutatást az Egyesült Államok kormánya finanszírozta.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatási elnökhelyettese szerint

a vizsgálat szerint az Evusheld hatékonysága az omikron variánssal szemben is fennmarad. A két kiemelkedően hatékony, egymás hatását kiegészítő antitest kombinációját úgy alakítottuk ki, hogy lehetőséget nyújtson az újonnan megjelenő koronavírus-variánsokkal szemben. Az Evusheld az első hosszú hatású antitest kombináció, amelyet az amerikai gyógyszerhatóság a Covid-19 betegség-megelőzési céllal engedélyezett. 

Pangalos hozzátette, hogy folyamatosan együttműködnek más országok hatóságaival a gyógyszer elérhetősége érdekében.

Az Evusheld korábbi klinikai vizsgálatainak idején az omikron variáns még nem jelent meg. A vállalat ezért tovább gyűjti az adatokat az új variánsra gyakorolt hatással kapcsolatban, az eredmények hamarosan elérhetők lesznek - áll a közleményben.

Az FDA sürgősségi engedélyt adott ki

Az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott az Evusheld számára 2021 decemberében a Covid-19 megelőzésére olyan felnőtteknél és serdülőknél, akiknek egészségi állapota vagy az immunrendszert befolyásoló gyógyszeres kezelése miatt immunhiány áll fenn, és akiknél esetleg nem alakul ki megfelelő válasz a Covid-19 oltásra, valamint azok számára, akiknek a védőoltás nem javasolt. Az első adagok várhatóan napokon belül elérhetők lesznek az Egyesült Államokban.

Világszerte a népesség kb. 2 százaléka a Covid-19 vakcinák felvétele ellenére is fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz. Egyre több a bizonyíték arra, hogy kiemelten fontos ezeknek az embereknek a védelme az újabb variánsok feltűnésének megelőzése szempontjából is.

A közlemény szerint a TACKLE fázis 3 vizsgálatban az Evusheld 50 százalékkal csökkentette a Covid-19 betegséggel kapcsolatos súlyos és halálos esetek számát a placebóval szemben azon betegek esetén, akik a fertőzést követő 7 napon belül terápiás céllal kapták a kezelést.