A Reuters híre szerint az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) tanácsadói megállapították, hogy a serdülőknél és fiatal felnőtteknél jelentkező szívizomgyulladás valószínűleg összefügg a vakcinákkal, de az oltások előnyei egyértelműen meghaladják a kockázatokat.

Az egészségügyi hatóságok több országban is vizsgálják, az új mRNS technológiával készült Pfizer/BioNTech és Moderna oltások kockázatait, illetve azok súlyosságát. A CDC szerint az oltást követő szívizomgyulladásból a betegek általában felépültek és jól vannak.

Az USA egészségügyi minisztériuma vezető amerikai orvoscsoportokkal és közegészségügyi tisztviselőkkel közös közleményben húzta alá, hogy az oltóanyagok biztonságosak és hatékonyak, és hogy a szívre gyakorolt mellékhatás rendkívül ritka.

"Erősen bátorítunk mindenkit, aki 12 éves vagy idősebb, és jogosult, hogy oltassa be magát" - áll a közleményben. A CDC már figyelmeztette az orvosokat és a kórházakat, hogy figyeljenek a szívizom- vagy szívburokgyulladás tüneteire, az FDA figyelmeztetése tovább növeli az ezzel kapcsolatos tudatosságot.

Az oltások folytatását sürgetik az Egyesült Államokban teret hódító, erősebben fertőző delta variánssal kapcsolatos aggodalmak, illetve annak fiatalabbakra gyakorolt hatása. Úgy tűnik, hogy a szívizomgyulladásos esetek száma az oltás második adagját követő héten és a férfiak esetében jelentősen magasabb. A CDC adatai szerint 309 fiatal - 30 év alatti -  került kórházba, 295 embert már haza is engedtek.

A CDC adatai szerint a második oltás utáni három hétben a 12-39 évesek körében 12,6 megbetegedés jut egymillió főre. Az eseteket főként a tizenéveseknél és a húszas éveik elején járó férfiaknál figyelték meg.

A CDC több hónapja vizsgálja a fiatal férfiaknál előforduló szívizomgyulladásos eseteket. Az izraeli egészségügyi minisztérium a hónap elején közölte, hogy lehetséges a kapcsolat az ilyen esetek és a Pfizer vakcinája között.